Петък, 17 Фев 2023
    
Бизнес

Повече полети да има от бургаското летище настояват от Поморие

  18.11.2022 11:14  
Повече полети да има от бургаското летище настояват от Поморие

Среща с представители на фирмата-концесионер на Летище – Бургас "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” АД ще искат Общините Поморие и Бургас.

 Целта е да бъдат обсъдени възможностите за удължаване на туристическия сезон и по-дълъг период за обслужване на пътнически полети на аерогарата. Това стана  ясно снощи на среща с туристическия бранш в градската художествена галерия на Поморие кметът на община Иван Алексиев.

"Борим се да отворим Летище - Бургас, което в момента пак е затворено, за сметка на Варна. Времето при нас е хубаво, могат да кацат нискотарифни компании, но това не се случва. Всяка година гласуваме общински средства за дотиране на полетите, а в един момент концесионерът решава – затваряме летището. Ние няма как да удължим сезона си без тези полети. Разговарял съм с кмета на Бургас Димитър Николов, който също подкрепя искането за среща. Надявам се, че в най-кратки срокове ще можем да организираме такава, ако от "Фрапорт" също изявят желание“, коментира Алексиев.

Към този момент Летище – Бургас обслужва полети. Редовни такива през зимните месеци обаче се изпълняват само до лондонското летище "Лутън“. Нискотарифните компании като "УизЕър“ и "Райънеър" вече са обявили някои от полетите си за следващата година от и до Летище – Бургас, проказа проверка. Цените за популярни дестинации като полската столица Варшава, Краков и австрийската столица Виена са по-високи спрямо настоящата година.

Припомняме, че преди няколко години редица общини в област Бургас се обединиха за създаването на фонд, който да се използва за подпомагане на нискотарифните компании, които оперират на бургаското летище. Беше взето решение да се плаща на седалка, което да стимулира значително полетите към региона. Средствата от този фон обаче така и не предизвикаха сериозен интерес от страна на компаниите.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и