Сряда, 15 Фев 2023
    
Руен

Каква е ситуацията с дървата в едно руенско село

  16.11.2022 10:46  
Каква е ситуацията  с дървата в едно руенско село

120 семейства от село Разбойна са в списъка на чакащите за отопление

Силвия ШАТЪРОВА

120 семейства от руенското село Разбойна са в списъка с чакащите за дърва, доставени от Държавното горско стопанство - Айтос, съобщи кметицата Хатче Шевкед. Засега по-наложащите - възрастни и самотни, са снабдявани с по 4 кубика, за да имат все пак някакво отопление, а останалите четири ще ги получат след време.

По осем кубика се падат на семейство, като цената е 480 лева, отделно 180 лева за транспорт. Въпреки това все още заради липсата на дървосекачи, трудно идват доставките. „Това ще е голям проблем занапред, защото работниците от Котелско вече се използват в земеделието и овощарството и не искат да влизат в гората да секат дърва. Наближаването на зимата и дъждовете допълнително усложняват ситуацията“, каза още Шевкед.

Тя допълни, че са позволили на хората да събират в гората съчки, за да не стоят на студено докато дойдат дървата.

Трудно хората от селото могат да си позволят дърва на свободния пазар, те излизат 1800 лева. „Всеки ден идват и питат. Уверението е, че до края на ноември ще бъдат задоволени нуждите, но не се знае“, допълни още тя.

Обикновено вече дърва не се търсят само кампанийно срещу зимата, а и целогодишно хората се снабдяват, но въпреки това е проблем да се задоволят потребностите на населението.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и