Вторник, 14 Фев 2023
    
Айтос Руен

На прага на зимата: Около 2000 семейства в Руенско са без дърва

  15.11.2022 11:05  
На прага на зимата: Около 2000 семейства в Руенско са без дърва

Депутатите Севим Али и Ешереф Ешереф получиха отговор от земеделския министър

 

Георги РУСИНОВ

 

Около 2000 семейства в Руенска община са без дърва. Това заяви за „Черноморски фар“ народният представител от ДПС Севим Али. Той и колегата му Ешереф Ешереф, който бе председател на Общински съвет – Руен са получили отговор от земеделския министър защо това е така.

„Оказва се, че основният проблем е липсата на дървосекачи. Министърът и заместникът му ни отговориха, че са запознати с проблема и че вече има добита дървесина, която се очаква да бъде извозена. Поеха ангажимент до средата на декември да бъдат доставени липсващите количества“, заяви Али.

Той добави, че тази година проблемът с липсата на дърва за огрев е национален.

„Миналата година проблемът беше регионален за Бургаска област, но тази година, за съжаление, проблемът е национален. Почти навсякъде в страната има проблем с дървата за огрев. Най-сериозно тази година при нас е в Руенско. От 50 000 заявени кубика, са доставени 40 000. Т.е. още 10 000 кубика се чакат, а времето напредва и сме почти на прага на зимния сезон. Около 2000 семейства в общината са без дърва и това много ни притеснява. Това е планински регион, с 39 населени места. Как ще останат тези хора без дърва? Именно затова поставихме официално въпроса до министъра на земеделието“, коментира народният представител.

„Това са трудолюбиви и родолюбиви граждани, които не заслужават антихуманното отношение, на което са подложени от страна на собствената си родина. Сред тях са и възрастни хора и семейства с малки деца“, пишат депутатите в писмото до министъра.

По думите му и в Айтоска община се очаква сериозно количество дърва за огрев, които все още не са доставени.

„Това са около 5000 кубика от общо заявени 15 000. В Сунгурларе, където има най-много общински гори, в Карнобат, в Поморие също има такъв проблем, макар и да не е толкова голям. Имах среща и с директора на ЮИДП-Сливен, за да се реши проблемът“, добави депутатът.

Севим Али коментира, че съществува и друг сериозен проблем, по който спешно трябва да се вземат сериозни мерки. Това е невъзможността фирмите, които печелят търгове, да добиват навреме заявените количества дърва.

„Това са 2-3 фирми всеки път, но нямат потенциала и капацитета да добият дървата, за които са спечелили търг. Примерно трябва да се добият 20 000 кубика, но няма необходимите средства да го направят. Затова според мен трябва да има ясни гаранции при подписване на договорите, че дървата ще бъдат добити и доставени в срок. Защото иначе ето сега в случая, вече наближаваме декември. Ако паднат едни дъждове или снегове и не могат да влязат в гората. Става невъзможно“, посочи още народният представител.

Депутатът не изключва и нуждата от механизиране на дърводобива, тъй като проблемът с липсата на дървосекачи очевидно ще се задълбочава все повече.

 

 

 

.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и