Вторник, 14 Фев 2023
    
Бизнес

Хотелиери с мокри кърпи на главата: Изпълнители искат 40 бона за участие в новогодишната програма

  15.11.2022 11:04  
Хотелиери с мокри кърпи на главата:  Изпълнители искат 40 бона за участие в новогодишната програма

Бум на заявките за фирмени партита, няма свободни места и дати вече в Бургас

Цените за банкетите вървят от 50 лева нагоре

Дона МИТЕВА

Нищо, че навън е още топло, мнозина вече мечтаят за сняг, ски, Коледа и Нова година. Бургаските заведения вече са резервирани за празничните партита и почти не може да се намери свободна вечер за фирмен купон около празниците.

Фотографи и хотелиери потриват ръце и правят реклами. Към тях се присъединяват и туроператорите, които измислят нови дестинации, с които да привлекат българския пътешественик, на който уж му е поотънял джобът. Видно от различните оферти обаче и от факта, че активно вървят записванията и резервациите излиза, че желаещи не липсват както за пътешествия, така и за празнични почивки у нас и в чужбина.

Тази година има голям бум и на фирмените предколедни партита. „След двете години ограничение около пандемията – сега всички организират фирмени банкети. Дори смело може да се каже, че вече няма места в заведенията около Коледа. Една вечеря на такова парти струва около 50 – 60 лв. С уговорката, че над тази сума може да има заявки, в зависимост от желанията на клиентите“, коментира Деляна Цонева, председател на Бургаската регионална туристическа камара. Реално погледнато само при тези банкети, които са без нощувка, не са се повишили драстично цените.

В туристическия бранш по морето – управители и собственици на хотели са се хванали за главите от парите, които искат певци и актьори за участие в коледна или новогодишна програма. Цената на един изпълнител стига до 40 хиляди лева, което автоматично означава, че натоварва куверта с поне 100 лева извън калкулацията на храната и нощувката, коментират хотелиери.

Велинград се конкурира по цени с екзотични дестинации

Разбира се, могат да се намерят изпълнители, които да се навият на участие и за по-малко, но има и такива, които искат повече от тази сума. А става дума за един човек, не за цяла програма. Освен това хонорарите в повечето случаи се изплащат „под масата“. Голяма част от опитните хора от бранша помнят преди десет години, когато цялата програма е излизала не повече от 25 хиляди лева.

„Кувертите за празниците по Южното Черноморие за двудневни пакети средно вървят между 300 – 500 лева, стигат и до 1000 лв. на човек в зависимост от категорията на хотела и програмата. Говорим за средно големи хотели“, обобщава Цонева и допълва, че принципно не са много местата за настаняване, които предлагат празнуване на Коледа и Нова година, защото болшинството са зазимени и ще отворят едва догодина в късната пролет и началото на лятото.

Като представител на бранша тя се възмущава от механичното сравнение на цени от други държави, което често правят потребителите. „Защо никой не прави сравнение на себестойността на дадения продукт: колко е в Сърбия, Турция, Гърция… Говорим за пълна себестойност и да се сравни с тази в България. Само че няма как да се разбере това от бранша в чужбина. Нека някой да излезе и да направи това сравнение.

Винаги съм се чудела как навън могат да си позволят такива високи заплати, а в същото време цените са по-ниски отколкото в България“, разсъждава тя.

За да не се охарчват с баснословни суми за пъстра програма, съставена от много и разнообразни изпълнители или пък за някакво голямо име от света на артистите или певците, част от хотелиерите минават на варианта DJ. При диджеите също има повишение – но е търпимо, казват те. Ако миналата година са наемали един човек, който да се грижи за настроението в новогодишната нощ за 1200 лева и нагоре, сега стартовата цена е 1500 лева. Затова и в средния клас хотели предпочитат да осигурят по този начин забавлението на своите гости, и то не само у нас, а и в чужбина е така.

Традиционно най-скъпи у нас са предложенията за посрещане на Коледа или Нова година във Велинград и Банско. Принципно има цени за всеки джоб.

Средните оферти варират около тази на 4-звезден SPA пакет "Семейна Коледа в комплекс „Пирин Голф“, който включва: 1 или 4 нощувки за двама, четирима или шест възрастни плюс деца до 7 г. със закуски, вечери, ползване на външен и вътрешен басейн. Позволява се настаняване на домашен любимец.

Една нощувка за двама струва 240 лв., а такава в СПА студио – 270. Предвидени са тематична вечеря с постни ястия на Бъдни вечер, традиционна вечеря на Коледа и тържество с Дядо Коледа за най-малките.

В социалната мрежа се появи и шокираща оферта: Български курорт предложи рекорден куверт за Нова година от 11 500 лева. Баснословната сума предизвика вълна от бурни реакции в социалните мрежи. Скъпият пакет за нощувките е не за Дубай или Малдивите, а във Велинград. На всичкото отгоре се оказа, че е бил купен почти веднага след обявяването.

Във високия ценови диапазон са и оферти за екзотични почивки.

Нова година на остров Бали с Куала Лумпур от 25 декември до 2 януари - 10 дни със 7 нощувки струва 1839 евро - е една от средните оферти. Посрещането на 2023 година на Малдивите, Мале с директен чартърен полет от София струва 2834 евро. Тази дестинация може да стигне до цена от 22 219 евро в зависимост от звездите на хотела и нивото на обслужването.

Истанбул е едино от предпочитаните места от българите за  посрещане на Нова година

Ако обаче желанието е за по-близка дестинация, се предлага Hotel Park 5*, Върнячка Баня, Сърбия - 3 нощувки със закуска, с 2 галавечери на 31.12 и 01.01., при използване на собствен транспорт цената е 783 лв.

Друг вариант са Шумарице 3* Крагуевац, Сърбия - 3 нощувки, 3 закуски, 3 вечери от които 2 официални с неограничени напитки, жива музика. Има разработени варианти на офертата за собствен транспорт и 3 нощувки със закуски и 3 празнични вечери, едната новогодишна, като настаняването е в двойна стая стандарт, а цената – 490 лв. на човек. Другият вариант е 3 нощувки със закуски и 3 празнични вечери, едната новогодишна в стая Superior - 550лв. на човек. Има вариант да се ползва и автобусен транспорт, като цената на първия вариант става 550 лв. на човек, а на втория - 610лв. Сърбия обикновено е предпочитана от столичани и живеещите в близост до тази граница. Кушадасъ или Текирдаг, а защо пък не и вечният град – Истанбул. Мнозина бургазлии предпочитат празничната трапеза да им я подредят комшиите, че са далеч по-табиетлии.

Бургаска фирма предлага посрещане на Нова година в Текирдаг, на брега на Мраморно море. Пътуването е в периода: 31.12.2022 - 02.01.2023 г. - 3 дни, 2 нощувки със закуска и галавечеря с DJ програма и томбола. Транспортът е с лицензиран автобус. Цената е 372 лв. за човек, настанен в двойна стая, ако се е записал до края на октомври, в което е включена отстъпка ранно записване. След това тя се повишава.

В Кушадасъ, в 5-звезден лукс в хотел в периода 28.12.2022 - 02.01.2023 - 6 дни, 4 нощувки на база All Inclusive и празнична новогодишна вечеря с DJ програма, цената до 14.11.2022 г. е 540 лв. на човек в двойна стая.

Любимата на мнозина Гърция също се предлага в множество оферти. Посрещането на 2023 година в Атина, Гърция в хотел 4*, 3 нощувки със закуски и туристическа програма може да струва 449 лв., защото е екскурзия. Включени са посещения на редица забележителности. По желание и предварителна заявка се организира празнична вечеря. Тя се заплаща допълнително.

Оферти за пътувания и празнични трапези, реклама на заведения и дестинации има много. Въпросът е всеки да намери своето място, а то обикновено се обуславя от хората, които му придават характер или споделят преживяването.

 


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и