Понеделник, 13 Фев 2023
    
Любопитно Несебър

Наша сладкарка учи тайните на лимончелото в Соренто

  14.11.2022 15:31  
Наша сладкарка учи тайните на лимончелото в Соренто

В италианската фабрика, създадена 1875 година, организират мастерклас

Дона МИТЕВА

Когато ти дадат лимон – направи си лимонада, казва българинът. Не само лимонада, ами и лимончело прави местна сладкарка. „Оползотворявам всичко от лимона. От вътрешността му наистина правя лимонада и сорбе, а от корите - лимончело“, казва Тонка Стоянова от Несебър.

Домакините обясняват тайните на лимончелото

Преди дни тя получи урок за направата на лимончело във фабрика „Кассано“, създадена пред 1875 год., която се намира в Соренто, Италия.

В Соренто

„От две години правя ликьори по стари рецепти, като затова ме вдъхнови монах от Преображенския манастир. Отидох на този мастерклас в Соренто, за да сверя часовника си и да, установих, че съм на прав път. За да правиш лимончело, трябва да се учиш и почерпиш знания от извора. А собствениците на фабриката са прекрасни, открити хора, които споделиха много тънкости, дадоха ми и други идеи“, коментира сладкарката, която има направен сладолед за кучета и това да експериментира е в кръвта й.

Ликьорите на Тони

Тя приготвя също традиционни ликьори от малина, ягода и други плодове, като и вишновка. Прави ги по стари рецепти, по които са ги правили жените в Несебър преди много години. И са се наслаждавали на следобедни сбирки на раздумка, нещо сладко и ликьорче.

В момента приготвя сладката напитка и от нар, а от гостуването в Соренто си донася идеята и за ликьор от мандарини.

Несебърското лимончело не отстъпва по качество на това, направено в Соренто

„Лимончелото се пие задължително изстудено. То е дижестив – пие се след тежка храна. Върви с топка сладолед. Покрай напитката от лимон имам и други десерти и разбира се - сладолед, при направата, на които се използва лимонът“, казва несебърлийката.

Онези, които са опитали лимончело от Несебър твърдят, че то е отлично и не отстъпва на това от Соренто. А индустриалното производство отстъпва на домашното.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и