Четвъртък, 09 Фев 2023
    
Бургас Несебър

Стотици украинци на протест, притеснени от неяснотата покрай преместването им

  10.11.2022 12:22  
Стотици украинци на протест, притеснени от неяснотата покрай преместването им

Георги РУСИНОВ

Украинци излязоха на протестен митинг в Слънчев Бряг. Стотици бежанци от войната в Украйна, които към момента са настанени в хотели по морето, настояват програмата да бъде продължена и да не се местят в държавните бази. Хората се притесняват от неизвестността, която се създава. Много от тях вече са започнали интеграцията си - записали децата си в училище, намерили са си лични лекари.

Припомняме, че държавата даде срок на настанените в хотелите до 15 ноември, до когато трябва да се изнесат. Вътрешният министър Иван Демерджиев увери преди дни, че никой от бежанците няма да остане без подслон и че настаняването в държавните бази ще е поетапно. Той добави, че с приоритет ще са базите по морето.

По думите на вътрешния министър има и разминаване на заявените като настанени в хотелите и реалната им бройка. От над 12 000 липсват над 3000. Не е ясно още каква е причината за разминаването.

Украинците протестират заради това, че все още нямат яснота къде ще бъдат преместени, както и дали ще имат достъп до училища, медицинска помощ и пазара на труда.

Екатерина Шубина от фондация "Добро", която е и организатор на протеста е категорична: „Настояваме да останат всички украинци настанени в хотелите поне до края на учебната година, защото децата вече са започнали учебната година в местните училища“.

Екатерина Шубина от фондация "Добро"

Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и