Вторник, 07 Фев 2023
    
Айтос

130 годишна църква събра в Караново днес миряни

  08.11.2022 17:15  
130 годишна църква събра в Караново днес миряни

С тържествена Св. Литургия, отслужена от енорийски свещеник Ромил Георгиев за храмовия празник на 130-годишната църква "Св. Архангел Михаил", започна на 8 ноември съборът на село Караново. Да уважи празника на карановци, на литургията беше и кметът на Община Айтос Васил Едрев.


В проповедта си о. Ромил подчерта, че Свети Архангел Михаил e пазител на душите и борец против злото, водач на ангелите и светец-покровител на воините. С пожелание да се бори за интересите на карановци и да пази Караново, о. Ромил дари цветя и икона на кмета на селото Николай Ненков.


От предците си карановци пазят традицията за местния събор, разказаха карановки, които с нетърпение чакаха пика на празника, на пейките в центъра. Заради пандемията през последните години традиционният за този ден курбан липсвал. Но тази година, амбициозният екип на Николай Ненков решил да възроди традицията.


Не било трудно, за варенето на курбана и приготвянето на храната за празника да се намерят сърцати местни доброволци, водени от енергичната Мони, казва ни секретарят на Кметството Мария Вълканова. А Мони, като истински шеф готвач, върти голямата лъжица и ни обяснява, как точно се приготвя боб по карановски. Помощниците й пък отпенват трите казана с курбан, които къкрят пред читалището. И Ненков и секретарят на читалището Тодорка Димова са в готварския екип - палят скарата, за да бъдат изпечени стотиците кебапчета за карановци и гостите им.О. Ромил освети курбана, кметът Васил Едрев поздрави доброволците и пожела на местните весел празник, здраве и берекет!
 


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и