Понеделник, 06 Фев 2023
    
Айтос Спорт

Мотокросът се завърна в Айтос

  07.11.2022 10:16  
Мотокросът се завърна в Айтос

"Grand prix Айтос“ определени шампионите за 2022 и победителите в Отборната купа на България в категориите Джуниър и Мъже

От името на Управителния съвет на Българска федерация по мотоциклетизъм, Джанмарко Сантучи връчи на кмета Васил Едрев официален плакет с признание и благодарност за усилията, които Община Айтос полага за организиране на мотокроса в Айтос. Кметът увери, че гонките край Айтос ще продължат по традиция всяка година около Димитровден и даде началото на 7-ия, последен кръг на Републиканското първенство по мотокрос „Grand prix Айтос“ на 6 ноември, на Мотополигона Айтос.

В събота и неделя, Айтос успешно домакинства мотонадпреварата за разпределението на шампионските титли за  2022 година в мотокроса. На наш терен станаха ясни и победителите в Отборната купа на България в категориите Джуниър и Мъже. Благодарение на усилията на кмета на Община Айтос Васил Едрев и Българската федерация по мотоциклетизъм, след двегодишна пауза, многохилядната публика, която създаде истинска мотокрос атмосфера, успя да види още в неделя шампионите за сезона. Трасето край Айтос беше бързо и технично, произнесоха се експертите.

Естествено, първо потърсихме айтоското участие на родния мотополигон. Калчо Димов зарадва местните с първо място в клас МХ Senior. Димов е ветеран с 25-годишно участие в гонките. Не е пропуснал нито едно състезание, най-голямата му гордост през този сезон е категоричния успех у дома.

Впечатляващо беше участието на един млад айтозлия - Живко Богданов. В МХ 1 Богданов се пребори за престижното трето място, което е категоричен успех за нашето момче, имайки предвид, че шампионът в тази категория Майкъл Иванов си беше извоювал шампионската титла още преди гонките в Айтос.

Другата гордост на Айтос са баща и син - Тончо и Атанас Лекови. В МХ 250 куб. Тончо Леков се изкачи на второто място на почетната стълбичка. Синът Атанас Леков пък вече се състезава успешно при големите в клас МХ2. Момчето участва в републиканската надпревара от три години.

На полигона научихме, че айтозлията Радостин Михайлов, който постигна немалко успехи в мотошампионата през годините се е отказал от мотокроса след тежка контузия на рамото. Но определено не се е отказал от СуперМото - тази година Михайлов е Републикански шампион.

Ще припомним, че сезонът в мотокроса започна през април край Кортен, мина през Севлиево, Левски, Троян, отново в Кортен и Севлиево, преди да финишира в Айтос на 5 и 6 ноември. Част от шампионите бяха вече ясни, но в Айтос битката за 2-то и 3-то място продължи.

В МХ 50 първото място беше за Радостин Пристанов, соченият за шампион  Георги Вендов от „АИТ рейсинг тийм“ с „Husqvarna“, се класира в Айтос трети. При 65-кубиковите титлата си осигури Георги Гинов от „Мото спорт Варна“ с „Husqvarna“. За второто място в Айтос до последно спориха Теодор Йорданов от „Ябланица МХ“ с “Gasgas“, Лъчезар Овчаров от „Етрополе“ с КТМ, Александър Тасев от „Александър моторспорт“ с „Yamaha“ и Павел Марков от „Панчо рейсинг тийм“ с КТМ.

Дани Цанков от „М6 Yamaha рейсинг тийм“ с „Yamaha“ и Венцислав Тошев от „Мото спорт Варна“ с „Husqvarna“ пък трябваше да определят шампиона в МХ 85 край Айтос. Венцислав Тошев беше по-добър и се класира на първо място, Дани Цанков остана втори, третото място беше за Мартин Лалев от „Киппен МХ рейсинг тийм“ с КТМ.

Сериозна беше битката в клас МХ 2 Junior, - Данаил Стефанов от „Ябланица МХ“ с „Gasgas“ се пребори с хъс за първото място. В МХ 2 шампион този сезон е Хакан Халми от „НСА моторспорт“ с КТМ с пълен актив от точки и победи през 2022. Състезанието беше за следващите места в класирането - Кристиян Петков се класира втори, Радослав Зоков от „АИТ рейсинг тийм“ с КТМ остана трети.

В МХ 1 - Майкъл Иванов от „АИТ рейсинг тийм“ „Husqvarna“ е без загуба през сезона, трима се бориха за следващите места в класирането - Георги Георгиев от „НСА моторспорт“ с „Kawasaki“ се класира на второ място, третото място беше за нашето момче Живко Богданов от „Несебър мото клуб“ с КТМ.

В клас МХ, въпреки че няма загуба през сезона, Григор Царев от „Джи ар си моторспорт 2020“ с „Gasgas“ трябваше да се потруди и в Айтос, за да узакони титлата си. Царев се доказа и грабна шампионската титла, изпреварвайки  Николай Колев от „Киппен МХ рейсинг тийм“ с „Kawasaki“. На 3-то място в крайното подреждане заастана Людмил Александров от „Тони МХ рейсинг“ с „Yamaha“.

При 250-кубиковите титлата също беше решена в Айтос - първото място беше за Свилен Иванов от МСК „Севлиево“ с „Yamaha“, второто за Тончо Леков с „Kawasaki“, и третото - за Георги Тодороов.

Голямата гордост на Айтос Калчо Димов заслужи шампионската титла в клас МХ Senior, втори е Атанас Петров „АИТ рейсинг тийм“ КТМ, трети - Янко Зоков „АИТ рейсинг тийм“„Kawasaki“. "У дома и публиката помага", щастлив от успеха, каза Калчо Димов с купата в ръце.

При над 55-годишните, преди старта в Айтос нямаше ясен фаворит. Живко Бонев „Дизел юнак“  с „Yamaha“. Второ място за Димитър Аргиров от „Дизел юнак“ с „Kawasaki“, следван от Мирослав Христов от „Троян мотор спорт 01“ с „Yamaha“.

Програмата на „Grand prix Айтос 2022“ в събота включваше тренировки, квалификации и по един манш за класовете МХ, МХ 50, МХ 85 и МХ Senior. В беше неделя официалното откриване и последните маншове за сезона.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и