Събота, 04 Фев 2023
    
Бизнес Мнения

Иван Иванов, почетен председател на БРТК: В областта има малко големи туристически фирми

  05.11.2022 08:55  
Иван Иванов, почетен председател на БРТК: В областта има малко големи туристически фирми

Дона МИТЕВА

Лято 2022 за туристическия бранш от региона вече е затворена страница, част от анализите са направени, други предстоят да се правят. На фона на предходните два сезона да се отчита ръст и да има „глътка въздух“ – проблемите, притесненията, а и очакванията си остават.

Търговската политика, рекламата, качеството на продукта като цяло и качеството на храната – това са основните проблеми в родния туризъм, които очерта почетният председател на Бургаската регионална туристическа камара Иван Иванов. Част от тях не съществуват от вчера, но ще продължат да са сериозен проблем за успешното развитие на сектора и следващата година, и следващия летен сезон. Съответно нерешаването им ще продължи да се отразява върху конкурентоспособността на сектора и той все повече ще изостава, сравнявайки се дори само със съседни държави.

Специално за качеството на предлаганата храна Иванов казва: „При себестойност от 8 - 10 лева на един пълен пансион при никакви обстоятелства не може да се предложи добра храна“.

Цените на пакетите на този етап няма как да се вдигнат рязко, защото качеството на продукта, липсата на квалифициран обслужващ персонал не го позволява. Драстично се изостава от конкурентните съседни държави. Вероятно негативите биха стигнали дотам че да се търси преформатиране на услугите, на комплексите, събаряне на хотели и всичко това с цел спасяване и издигане на летния туризъм на друго ниво. „Изоставането от туризма в съседните държави е няколко пъти - не един път. Не знам на кой етап, не мога да кажа кога, но съм убеден, че ние ще повторим испанския модел при всякакъв случай. Ще се стигне до събаряне на хотели“, категоричен е Иванов.

В обществото се наложи мнението, че покрай кризите, туристическият бранш е галеник на държавата, защото е субсидиран. Твърдението опровергава доайенът на бургаския туризъм: „Това е грешна представа. Във всички високоразвити държави техните правителства отпуснаха помощи и банките  разрешиха нисколихвени кредити. У нас при положение, че голяма част от хората от туристическия бранш не разполагат със средства, говоря за оборотни средства, реализирани от обслужването на туристите, как да вземеш кредит. Това е самоубийство. Има един втори момент, тук конкретно за Бургаско: на територията на Бургаска област има много малко големи туристически фирми. Повечето са филиали на софийски. Това е голям проблем за развитието на туризма“, подчерта Иванов.

За отминалото лято той е категоричен, че на базата на големите разходи за ток, вода, газ, не можаха да се реализират много приходи. Според него не бива анализът да се основава само на броенето на туристите, които са кацнали на летището. „Една част от туристите са тук само за уикенд туризъм, с престой 36 часа. Ако не се оценява средния престой по пазари и какви са валутните приходи от един турист от основните услуги, колко са приходите от допълнителни услуги – не се вижда реалната картина на сезона. Не бива да се хвалим с бройката на туристите. Движим се относно приходите между 40 и 60% по-малко спрямо 2019 година, която е базова за сравняване“, обобщи Иванов.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и