Неделя, 05 Фев 2023
    
Бизнес Бургас

От „Подкрепа“ предупреждават: Ситуацията е взривоопасна

  03.11.2022 16:12  
От „Подкрепа“ предупреждават: Ситуацията е взривоопасна

Синдикати вдигат протест на жълтите павета

Дона МИТЕВА

Много нови синдикални структури се създават в бургаско. Хората се сдружават, заради проблемите и ниското заплащане, което не съответства на инфлацията. „Последните месеци сме създали наши структури в Комисията за защита на потребителите,  в поделенията на Националния статистически институт, в Кадастъра, в Айтос – в училищното здравеопазване и на още места. Това не се случва в по-спокойни времена. Хората са готови да се борят. Щом са решили да се сдружават, значи имат проблеми. Разбрали са, че трябва да се сдружават и да се борят за правата си. Ситуацията в страната, според мен е предреволюционна. Тя ескалира и има опасност тя да излезе извън контрол, взривоопасна е“, подчерта Иван Костадинов, председателя на КТ „Подкрепа” – Бургас на среща с медиите.

На 11 октомври от 11 часа представители на структурите на „Подкрепа“, съвместно с КНСБ организират национален протест в столицата. Това обяви в Бургас Ваня Григорова,  икономически съветник на президента на КТ „Подкрепа“.

„От Бургас ще тръгнем повече от 50 човека и то с коли, защото след едночасовото присъствие на жълтите павета ще има и автошествие“, каза  Иван Костадинов –  допълвайки, че градът ни ще бъде представен подобаващо  от синдикатите.

„МС не публикува постановление за увеличаване на минималната работна заплата. Това замразяване след 18.7% официална средна инфлация за България през септември 2022 към септември 2021 година,  означава, че тежестта на кризата се прехвърля изцяло и само на  плещите на българските работещи. Това за нас е неприемливо“, коментира Григорова, обяснявайки, че оправданията от страна на политици и управляващи са неприемливи.

В уречения ден ще се внесат в НС декларации и ще се направи автошествие в столицата, което ще парализира движението. „Тази инициативна няма да е еднократна“, бе категорична Григорова, допълвайки: „Каним българските граждани да се присъединят към протеста. Протестът не е само за синдикати, нито е само за столичани. А е за българските, работещи, които не получават достатъчно доходи“.

По отношение на това, че Бургас не е в челните редици по средна работна заплата Иван Костадинов коментира, че  до голяма степен проблемът е в това, че тук в някои сектори се плаща „под масата“. И даде пример с туризма: „В туризма са заети хората само лятото - от април до октомври. После настава „есента на сълзите“ – при нас идват много хора, които се оплакват, че на „юнашка дума“ са се разбрали за една заплата, а в съвсем друго пише в трудовия договор. Като приключи сезона – остава само уговорката, парите ги няма“, коментира Костадинов.

Григорова коментира и наемането на работна ръка от трети страни:

„От 2018 година започна  по-сериозен внос на работници особено от Украйна и Молдова  за Черноморието. Втората година, когато фирмите, които правят трансферите, се опитаха отново да внесат украинци получиха откази, тъй като  те казаха: „В България често не ни плащат последна заплата“. Това се практикува от българския работодател в туризма. Ползват работна ръка, не само не плащат онова, което е договорено извън трудовия договор, но и не изплащат последна заплата“.

В Бургас се събраха синдикални активисти на „Подкрепа“ и обсъдиха са актуалните събития, свързани с Бюджет 2023, както и предстоящият протест на синдикалната организация, предвиден за 11 ноември 2022 г.

 


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и