Четвъртък, 02 Фев 2023
    
Общество

Бъркат в джоба на шофьорите с по-висока Гражданска застраховка

  03.11.2022 08:05  
Бъркат в джоба на шофьорите с по-висока Гражданска застраховка

По-висока цена за задължителната застраховка “Гражданска отговорност” ще плащат всички водачи на автомобили през 2023 г. Комисията за финансов надзор е пуснала за обществено обсъждане проект, според който цената на всяка полица ще нарасне с 3 лв. В страната има регистрирани 3,8 млн. пътни превозни средства, което означава, че гражданите и фирмите ще трябва да платят допълнително 11,4 млн. лв., пише "Труд".

Част от цената на всяка полица “Гражданска отговорност” отива в два фонда - “Фонд за незастраховани МПС” и в “Обезпечителния фонд”. От първия фонд изплащат обезщетения за имуществени и неимуществени вреди вследствие на смърт или телесни увреждания, причинени от моторно превозно средство, което е напуснало катастрофата и не е идентифицирано, както и за вреди, причинени от автомобил без “Гражданска отговорност”.

От “Фонда за незастраховани МПС” не изплащат обезщетения, ако неидентифициран автомобил причини само имуществени вреди - например удари кола на паркинг, а именно това са най-честите случаи. За да бъде изплатено обезщетение за вреди от неизвестен автомобил, трябва да има пострадал човек, при това да има значителни телесни увреждания, които са наложили престой в болница или е причинена смърт. В този случай фондът изплаща обезщетение и за имуществени вреди, надвишаващи 500 лв.

Вноската към “Фонда за незастраховани МПС” сега е 10,50 лв. от всяка полица “Гражданска отговорност”. “Фондът за незастраховани МПС” и “Обезпечителния фонд” се управляват от Гаранционния фонд. Съветът на директорите на Гаранционния фонд предлага вноската от всяка полица “Гражданска отговорност” във “Фонда за незастраховани МПС” да се увеличи с 2 лв. и да стане 12,50 лв. Това предложение е пуснато от Комисията за финансов надзор за обществено обсъждане, макар че не са публикувани мотиви защо това се налага, тоест дали са нараснали изплащаните от фонда обезщетения. От мотивите само става ясно, че във фонда има 102,5 млн. лв., при минимално изисквани 10 млн. лв.

Вторият фонд, към който отиват отчисления от всяка полица “Гражданска отговорност”, е “Обезпечителният фонд”. Този фонд изплаща обезщетения на пострадали хора, ако колата, която ги е ударила, има “Гражданска отговорност”, но застрахователят е фалирал. Предложението е вноската във този фонд да нарасне с 1 лев и да стане 3,50 лв., отново без мотиви дали се е повишил рискът от фалит на застраховател. В резултат на промените, по 16 лв. от всяка задължителна “Гражданска отговорност” ще отиват в двата фонда.

 


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и