Сряда, 01 Фев 2023
    
Созопол

Защо не може да спи кметът на Созопол Тихомир Янакиев?

  02.11.2022 16:53  
Защо не може да спи  кметът на Созопол Тихомир Янакиев?

Опозицията провали един от важните проекти на общината-тази за канализацията на село Росен

Диалози между него и бившия кмет

 

Силвия Шатърова

 

На последната сесия на Общинския съвет в Созопол опозицията в лицето н ГЕРБ не подкрепи актуализацията на бюджета на общината, като гласуваха „въздържал се“ и така  блокираха важни проекти в общината, един от които е изграждане на канализация в село Росен.

Групата на ГЕРБ около бившия кмет Панайот Рейзи гласува Въздържал се и така стопира предложението на кмета Тихомир Янакиев за дългочаканата канализационна система в селото.

„Канализация в село Росен няма да има никога! Запомни какво съм ти казал аз, днес, тук! Няма да има, защото населението е малко, а парите са много.“ Това заяви бившият кмет на Созопол и настоящ общински съветник Панайот Рейзи. Според него за 12 години за този проект общината е кандидатствала 10 пъти и до сега не се е случвало. Кметът Тихомир Янакиев заяви, че ще направи всичко възможно в селата Росен и Зидарово да има канализация.

Съветниците от ГЕРБ блокираха още увеличение на средствата за текущи ремонти, изграждане на инфраструктурни обекти, ремонт на електронна автомобилна везна на регионално депо за неопасни отпадъци, колонка за гориво.

Днес Янакиев публикува във фейсбук  своите размисли за  последното заседание:

 

8 "за", 7 "въздържали се". Не минава. Продължете г-жо Г.! -Параграф еди кой си...увеличение с еди колко си лева..."

-8 "за", "7 въздържали се". Не минава...Председателят на Общинския съвет монотонно обявява резултатите от гласуванията.

Гласуването за актуализацията на бюджета от последната сесия натрапчиво изплува в съзнанието ми. Бавно протягам ръка към масичката до леглото. Пръстите ми напипват телефона, поглеждам го - 00:39. Съня пак бяга от мен. Така е от 3 години, от както съм Кмет на Общината. Всичко преживяно през деня нощем минава като филм пред очите ми. Куп мисли нахлуват в главата ми:

Докладната за актуализация на бюджета за 2022 г. не мина. Липсваше един от моите съветници, по уважителни причини. Не мислех, че т.нар. "опозиция" ще бойкотира приема на толкова важни за хората решения.

"-8 "за", 7 "въздържали се",. Не минава". Поглеждам към съветниците - ехидни усмивки по лицата на част от "въздържалите се". Бавно ставам и напускам залата. Дори не съм ядосан. Даже ми е някак смешно, защото очаквах по-високо ниво от тези хора, до вчера заемали най-високите управленски позиции в Общината. На комисията, преди сесията са мълчали като риби. Никой не е изразил несъгласие с актуализацията на бюджета. Същото беше и преди самото гласуване. При анонса на Председателя, че може да зададат въпроси или да изкажат мнения по темата "въздържалите се" мълчаха. Ни вопъл, ни стон...

Сядам на един от столовете в кабинета до заседателната зала. Към мен се приближава единия от "въздържащите се". Запристъпя от крак на крак, нервно мачка нещо в ръцете си. Очите са му зачервени, а-а ще се разплаче:

- Излязох, не мога да гласувам вече така, блокираме важни неща. За какво го правим?- пита ме сякаш допреди малко аз съм натискал бутона "въздържал се".

-Не знам, ти кажи!"- гледам в насълзените му очи. Влез и гласувай наистина по съвест!"

"Въздържалият се" нервно се обръща кръгом и с бърза стъпка влиза отново в залата.

"Няколко пъти гласува "за", но Р. му каза нещо и пак почна за се въздържа". - това ми го пише на вайбър един от нашите съветници."

00:54. Придърпвам още една възглавница. Този път съм твърдо решен да заспя.

"-Аз гласувам по съвест. Ти искаш да ти узаконим неща, които вече си направил. - Р. също е излязъл от заседателната зала и се пеняви срещу ми.

- Ти така ли правеше докато беше кмет? - идва ми да му тегля една, но се сдържам. -Е, при мен е различно. Ще изчакам разрешение от Съвета за повечето неща, но някои наистина ще направя и без вашето решение, пък вие ако искате после ме разпънете на кръст. Като гласуваш по съвест какво против съвестта си видя в проектирането на канализация на село Росен? Какво против съвестта си видя в изграждането на пожароизвестяване в училището в Созопол? Какво не по съвест видя в ремонта на кантара на депото за битови отпадъци?

Поглежда ме с ярост. Хуква към залата."

01:13. Р. и цялата му шайка са избягали от ума ми. Отнасям се по далеч по-тривиални и нискоадреналинни мисли. До кога ли ще има паламуд, дали чернокопа ще се задържи и след Никулден? Ами самия Никулден? И там трябва да търся риба от спонсори, за да стане един хубав празник....Бавно се унасям в сън.

 

Из "Дневниците на един Кмет "

 


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и