Събота, 28 Яну 2023
    
Мнения

Инж. Петър Кънев: БСП спаси парламента, подкрепяйки кандидатурата на Вежди Рашидов

  29.10.2022 12:07  
 Инж. Петър Кънев: БСП спаси парламента, подкрепяйки кандидатурата на Вежди Рашидов

Бизнесът е много притеснен от тези две години липса на стабилен парламент и редовно правителство. Служебните кабинети идват и си отиват, 4 пъти в рамките на година правим избори“, това каза в интервю за вестник „24 часа“ народният представител от Коалиция „БСП за България“ инж. Петър Кънев.

Като председател на Съюза на печатната индустрия - 20-годишен браншови съюз, в отговор на въпрос как оцелява бизнесът в тази криза, той коментира, че полиграфията в България е в доста сложно положение. Защото само в рамките на една година геополитическата обстановка в Европа и в света е довела дотам, че цените на хартията са скочили почти 3 пъти.

„Като добавите, че основният доставчик на целулоза за европейските хартиени фабрики са Русия и Беларус, това обяснява до голяма степен ръста на цените“, заяви още инж. Кънев.

В отговор на въпрос какви са днес големите проблеми и опасности пред бизнеса, той каза: „Когато работят служебните кабинети и всеки чиновник не знае кога ще бъде изметен от мястото си, никой нищо не подписва. Тоест административно държавата се е застопорила. Втори проблем са енергоносителите. Те не са само наш проблем, но когато ти се вдигнат цените на тока и природния газ няколко пъти, това се отразява на всички нива в бизнеса.

Третият проблем е кризата на пазарите. Притеснявам се, че в цялата тази ситуация Европа и най-вече Германия ще изгуби своето водещо място като мотор на икономиката. Големият проблем на българския бизнес е доколко европейската индустрия ще запази темповете си на развитие, защото над 70% от българския експорт са към страните на ЕС.“

Инж. Кънев обобщи, че когато бизнесът е в криза е нужно държавата да помага.

Той прогнозира как ще се отрази решението на служебното правителство да не внася в парламента проектобюджет за догодина.

„Това бе изненада за всички. Още повече че президентът наистина даде знаци, а и всички непрекъснато говорехме, че една от основните задачи на този парламент ще е приемането на бюджета за догодина. Знаехме много добре, че ще е трудно приемането на добър бюджет от този парламент при този изключително широк спектър на политически искания и отляво, и отдясно. Но като цяло ситуацията е много обезпокоителна.“

Депутатът припомни, че и друг път е имало случаи, когато харчим 1/12 от бюджета за предходната година или за същия месец на предходната година.

„Но има доста неща, които трябва да се решават от работещ парламент и редовно правителство. Трябва да видим какво правим с помощта за електроенергията на бизнеса - мярка, която трябва да бъде препотвърдена от парламента, а сроковете изтичат. Много проблеми в социалната област стоят висящи - те са заложени в бюджета за тази година, но за следващата трябва да бъдат приети от парламента“, заяви още инж. Кънев.

Народният представител не се нае да дава оценка дали това, че остава сегашният бюджет, означава, че се запазват социалните плащания, въпреки заявките на служебното правителство те да бъдат орязани.

„Не съм специалист бюджетар, за да коментирам в детайли. Според мен това, което е прието за тази година, остава, но каква ще е ситуацията с това, което е планирано като ръст за следващата година, не мога да го коментирам.“

Той беше категоричен, че БСП е спасила парламента, подкрепяйки кандидатурата на Вежди Рашидов: „ След 3 дни пазарлъци, в които никой не отстъпваше, и след 11 гласувания ние бяхме изпаднали в цайт-нот. А ако няма избран председател, по правилник не може да започне никаква друга работа в парламента - нито да бъдат избрани комисиите, нито да се разглеждат проектозаконите. Практически нищо. И когато Корнелия Нинова докладва предложението за това 4-те политически сили да подкрепим Вежди Рашидов, това се прие единодушно в групата ни. Нито един не се изказа “против”. По този начин БСП спаси парламента, за да започне работата. Но това категорично не означава подкрепа за ГЕРБ.“

Инж. Петър Кънев поясни, че вторият добър ход сега е, че не се правят временни комисии, както бе досега, а директно се структурират постоянните, за да се започне парламента работа.

„Най-важното, което предстои в близките седмици, са законите, които правителството трябва да внесе за плана за възстановяване и устойчивост“, категоричен бе депутатът.

„ Ще настояваме да се възстанови конституционното право на всеки български гласоподавател да гласува както прецени - с бюлетина или с машина“, информира инж. Кънев за позицията на БСП по отношение на хартиената бюлетина.

Народният представител каза, че е умерен песимист за това дали с третия мандат може да бъде сформирано правителство.

„ В тази ситуация, в която ние се намираме - защото едва избутахме пандемията, влязохме във военна ситуация, която не виждам в следващите 2-3 г. как ще приключи. Да не говорим за политическата криза, от която също не виждам как ще излезем в следващите 1-2 г. Всичко това не само отегчава хората, но в голямата си част те са и отвратени, което се отразява на избирателната активност. И съм притеснен, че се задават пети избори, защото каквито и да са усилията на президента, не виждам разбирателство между партиите и възможност към днешна дата да имаме правителство.“


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и