Четвъртък, 26 Яну 2023
    
Бургас

Приеха правилата за финансиране на НПО-та в Бургас

  27.10.2022 09:51  
Приеха правилата за финансиране на НПО-та в Бургас

Георги РУСИНОВ

 

Общински съвет – Бургас прие правилата за финансиране на НПО-та. Както „Черноморски фар“ писа подробно по темата екипът на заместник-кметът Йорданка Ананиева изготви проекта за Наредба за финансиране на НПО-та в секторите на здравеопазването, социалните дейности и младежките политики. Условието е неправителствените организации да са бургаски и дейността им да е в тези три сфери.

В средата на октомври се проведе ползотворно обществено обсъждане, на което присъстваха представители на голяма част от НПО-тата в Бургас. На самото обсъждане постъпиха предложения от сектора, които екипът на Йорданка Ананиева възприе в голямата си част. Именно тогава се реши да се въведе точкова система за кандидатстването за финансиране от Община Бургас, което е факт.

Срокът за кандидатстване ще е в рамките на 1 месец – ноември. Комисия от 9 човека ще разпределя средствата. Тя ще е от 5 общински съветници и четирима експерти от администрацията. Председател ще е заместник-кметът Йорданка Ананиева. Рамката на финансиране ще влиза в проектобюджета и ще се гласува заедно със самия бюджет по време на сесия в Общински съвет – Бургас.

Докладната за правила за финансиране бе приета с малки промени, направени от Правната комисия. Една от тях касае промяна от Наредба към правила.

В зала общинският съветник Даниела Божинова изказа благодарността си към екипа на Йорданка Ананиева за многото свършена работа.

„Сега нещата са по-ясни и уредени. Аз имам проблем с пенсионерските сдружения, които разпределят средствата към отделните пенсионерски клубове. Това, че са правила, а не Наредба означава, че това не е нормативен акт и ще трябва да ги гласуваме всяка година“, посочи тя.

Калояна Живкова също призна на заместник-кмета добре свършената работа. Тя добави, че от години се говори за това да се уредят по-добре правилата за финансиране на НПО-тата и сега това е факт.  

Йорданка Ананиева благодари за подкрепата на общинските съветници и заяви, че и нейното желание е било да е Наредба, а не правила.

„Но аз не се притеснявам, че са правила, защото такива има и за приема на децата в детските градини и всяка година ги приемате, без проблеми досега“, посочи заместник-кметът.

Председателят на Общински съвет – Бургас проф. Севдалина Турманова обясни, че членовете на комисията от квотата на съветниците ще бъдат избрани на следващата сесия.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и