Понеделник, 23 Яну 2023
    
Бизнес Малко Търново Созопол

Странджа се вдигна в защита на Фермер №1 на Европа

  24.10.2022 13:00  
Странджа се вдигна в защита на Фермер №1 на Европа

Целият държавен апарат се изсипа във фермата на Митко и Ралица за кръстосана проверка

Силвия ШАТЪРОВА

Целият държавен апарат се изсипа в почивните дни във фермата на Фермер номер 1 в Европа - Димитър Станчев и Ралица Кунева от странджанското село Индже войвода. Проверката е кръстосана на няколко институции - ДАНС, Държавен фонд „Земеделие“, БАБХ, Разплащателна агенция с евросредства, екипи от Пловдив, София и Ямбол и Жандармерия, като започна в петък в 21 часа, когато институциите идват със заповед за проверка. Целта е да се види реално работи ли фермата и дали тя не е фантом. Днес тя продължава на терен, след това ще започне и проверка на документацията на фермата.

Държавният апарат се изсипва на проверка по сигнал, който цели да ги елиминира, казват хора от Странджа. „Толкова институции да проверяват бизнеса на един човек, едва ли не е престъпник“, заяви във видео Христо Бардуков, който в събота пръв алармира за проблема.

В събота и неделя десетки жители се събраха близо до Босна и в земите, които обработва семейството, за да окажат подкрепа.

Подкрепа на младите фермери изказаха кметовете на Созопол и Малко Търново - Тихомир Янакиев и Илиян Янчев.

Със свой пост в социалните мрежи с подкрепа се обяви и председателят на Общинския съвет в Созопол Георги Пинелов.

Проверката тече, докато в една национална телевизия дават семейството за пример, че са загърбили големия град и кариера и са решили да развиват бизнес в Странджа. Семейството е известно с пчеларска фирма „Странджа“, имат над 100 кошера за отглеждане на манов мед, след това засяват блокове с култури, имат ресторант, който обаче заради липса на работна ръка и клиенти е на път да затвори, ще остане само магазинът. Иначе през годините Митко и Ралица се включват във всякакви каузи, дори тази седмица трябваше да пътуват до наводнените села в Карловско и да помогнат на хората там, асфалтирали са със собствени средства пътя до селото, наскоро взеха старото училище и смятат да го правят хотел.

Миналата година бяха наградени с престижната награда „Фермер номер 1 на Европа“, преди това бяха отличени и като такива в България.

През годините Димитър е получавал заплахи, завистта сигурно е в основата и на поредния сигнал.

Очаквайте разоговор  него!


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и