Неделя, 22 Яну 2023
    
Бургас Спорт

Три варианта за бъдещето на басейна в Младежкия дом

  23.10.2022 15:48  
Три варианта за бъдещето на басейна в Младежкия дом

Две комисии и администрация ще търсят финално решение по казуса с ПК „Бриз“

 

Георги РУСИНОВ

 

Две писма от главния треньор в ПК „Бриз“ Соня Стойчева бяха разгледани в заседание на Спортната комисия към Общински съвет – Бургас. Те касаят казуса с басейна в Младежкия дом, стопанисван от клуба. В едното писмо от „Бриз“ настояват отново за входиране на докладната за отдаването на басейна на концесия за 30 години, а във второто писмо е описан по-подробно самият казус. Преди няколко сесии докладната не бе приета от местния парламент, тъй като се оказа, че клубът има задължения към Община Бургас. От миналия август насам клубът е платил само три сметки за ток. Останалите са поети от Община Бургас, тъй като басейнът се намира в Младежкия дом, който не може да остане без ток и да спре да функционира.

В сегашното заседание членовете на Спортната комисия се обединиха около това, че трябва да се проведе една по-широка среща между тяхната комисия, тази, която отдава спортни имоти и представители на администрацията, като целта е да се намери решение на продължаващия около година проблем със задълженията към общината.

Наш репортер разговаря по темата с председателя на Спортната комисия Георги Маринчев.

„Като комисия няма как да стигнем до решение, тъй като казусът касае и работата на администрацията при сключен договор. Касае работата и на другата комисия по отдаване на спортни обекти по чл.5, която една година се е занимавала с нейното инвестиционно намерение. Затова решихме да се съберем двете комисии, да поканим и администрацията и конкретно „Спортна инфраструктура“ и представители на финансовия и юридическия отдел. Казусът трябва да се реши в най-бързи срокове и да имаме яснота как продължава да функционира от тук нататък басейнът“, обясни той.

Маринчев добави, че цялата процедура по отдаване на този обект за 30 години, както го е поискал клубът, с инвестиционен план, може да се случи при положение, че си изчистят дълга към Община Бургас.

„Едно от основните изисквания към клубовете, кандидатстващи за концесия, е да нямат задължения към Общината. Това е най-важното, защото, ако ти не си си изчистил задълженията, как ще изпълняваш инвестиционна програма за стотици хиляди левове за дългосрочен период. Факт е, че към днешна дата клубът има договор за наем за целия басейн, който те стопанисват, но има конфликт с администрацията, в който ние като Спортна комисия можем да сме само медиатори за решението му. Дори нямаме правомощия да се намесваме в него“, уточни председателят на Спортната комисия.

Той поясни, че ако договорът бъде прекратен, нещата се връщат в положението отпреди 2 години – басейнът си е общинска собственост и се ползва на общо основание като всички други.

„Например на ОЗК „Арена Бургас“ са 7-8 клуба, които си ползват по 1-2 коридора, в часови графици, съобразени с останалите. Тук проблемът е, че един клуб е взел целия басейн и понеже има обструкции към наемите и цените на тока, става проблем. При всички положения, ние ще се опитаме да го решим положително този казус. Даваме си сметка, че това е стар клуб, със 160 деца. Няма да ги оставим на улицата. Ще търсим решение, което да е добро и за двете страни и най-вече да е нормативно издържано. Държа да го подчертая това, защото много хора си мислят, че ние раздаваме ей така базите. Работи се по наредби и нормативна база. Не случайно предния път бе спряна докладната от председателя на Правна комисия“, каза още Маринчев.

В хипотеза да се спре токът затова, че от „Бриз“ имат претенции към сумите, няма как да се изпадне, тъй като разходите са подотчетни, сметките идват на Младежкия дом, а той не може да спре да работи и съответно Общината ги плаща, посочи председателят на Спортната комисия.

„На срещата, която ще направим, ще опитаме да вземем решение за някакъв краен вариант, в който ситуацията да се разреши. Те не са много опциите. Едната е след като клуба не го устройва, договорът да се прекрати и да се търси друг клуб, който да го ползва. Друг вариант е още на другата сесия да им го дадем на концесия, ако си изчистят задълженията към Общината. Третият вариант, както всички останали клубове, си взимат 1-2 коридора и си плащат по Наредбата за недългосрочно отдаване на спортната инфраструктура“, заяви той.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и