Сряда, 18 Яну 2023
    
Бизнес Общество Средец

При отопление с пелети – сметката не излиза

  19.10.2022 14:08  
При отопление с пелети – сметката не излиза

Жителите на община Средец си предпочитат дървата

Дона МИТЕВА

Цената на пелетите гони осемстотин лева за тон. Масово собствениците на инсталации за отопление с пелети ги пренастройват с реотани за електричество. Това казва секретарят на община Средец Георги Станилов, който също отоплява вилата си в село Факия на пелети. И ако допреди две години това бе най-евтиното и удачно отопление, то сега се превърна в сериозно перо от семейния бюджет, което не всеки може да отдели.

„Масово хората преустройват котлите си на ток. Нали поне засега ел. енергията се субсидира и така по-евтино излиза на ток, отколкото с пелети. Поне на този етап така се смята“.

Станилов остава на пелети, понеже ползва вилата си само в почивните дни и още около десет дни по време на Коледните и Новогодишните празници.

„При мен отоплението не работи по двадесет и четири часа поне четири месеца в годината и затова мога да си позволя да се отоплявам с пелети. Купил съм два тона и половина. Едните ги купих на 730 лева, другите - на 780. Сега чувам, че цената е стигнала и осемстотин лева“, обяснява Станилов. Неговата сметка за предстоящата зима почти закръгля двата бона за отопление на вилата.

Местните жители в село Факия предпочитат дървата за огрев през зимата. В селото има още едно семейство, което е на инсталация с пелети и те са я префасонирали на такава с реотани на ток.

В община Средец има общинско горско и държавно такова. Още в края на лятото се правят списъци на хората, които искат дърва и им се дават по пет кубика на 55 лв. за кубик. Като се прибави транспорта, рязането и цепенето – крайната цена излиза около 90 лева. За тези хора, които не са местни, също се осигуряват дърва, но цената е с 30 - 40 лева по-висока.

В самия град Средец 90% от семействата предпочитат дървата за огрев, вместо електричеството.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и