Сряда, 18 Яну 2023
    
Общество

Атанасова: Държавата се намира в критична ситуация, не можем да си позволим детински битки и обиди

  19.10.2022 10:35  
Атанасова: Държавата се намира в критична ситуация, не можем да си позволим детински битки и обиди

„Все по-тежко започва да стои въпросът има ли смисъл от парламент”, смята тя

 

Държавата се намира в толкова критична ситуация, че не можем да си позволим дребнави спорове, детински битки за надмощие, обиди и клевети от парламентарната трибуна, пише Нова ТВ. Това каза Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС на първото заседание на 48-ото Народно събрание. Тя подчерта, че единството и мирът ще са в основата на позициите на ГЕРБ-СДС в парламента.

„Истината днес е една - и е неприятна. След три служебни правителства и едно седеммесечно на четворната коалиция страната ни не е в състояние да си плаща сметките. Предприятията са заплашени от банкрут. Хиляди домакинства са изправени пред риска от рязко обедняване. Днес няма много варианти. Единственото, за което трябва да мислим, е как да изправим страната на крака”, добави тя.

Според нея пред депутатите е поставена изключително сложна задача да укрепят доверието в Народното събрание. Същевременно обаче трябвало да разговарят помежду си и да стигат до съгласие не само със съмишлениците, но и с опонентите. Били необходими лидерство и политическа смелост.

Факт, подчерта Атанасова, е че вече две години българският парламент не е в състояние да излъчи стабилно и ефективно правителство. „Все по-тежко започва да стои въпросът има ли смисъл от парламент и парламентарна демокрация, след като партиите не са в състояние да произведат управление на страната. Този въпрос очертава пътя към разпада на политическата система, а оттам и на самата представителна демокрация като такава”, каза още тя.

Атанасова е на мнение, че сега България има нужда от антикризисно, проевропейско управление. „Резултатите от изборите показаха, че в България има огромно проевропейско мнозинство. Те показаха, че българите предпочитат стабилността пред експериментите”, подчерта депутатът.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и