Сряда, 18 Яну 2023
    
Айтос Руен

В айтоските и руенските села дървата все още са за предпочитане пред климатиците

  19.10.2022 09:49  
В айтоските и руенските села дървата все още са за предпочитане пред климатиците

Георги РУСИНОВ

 

В две от селата в Бургаска област дървата все още са предпочитаният вариант за отопление през зимата. Това разказаха запитани от репортер на „Черноморски фар“ жители на айтоското село Тополица и на руенското Люляково. Въпреки това една част от младото население е заменило печките с климатици.

Като мотив по-младите отчитат, че първо – с климатиците е по-удобно, а и според тях разликата в разходите няма да е голяма. Взимат предвид поскъпването на дървата и пелетите, които са основен източник на отопление. Възрастните хора, особено самотно живеещите, признават, че с дърва все още им е по-евтино, тъй като в повечето случаи отопляват къщите си с по една печка.

Иначе при запасяването с дървен материал драми няма, твърдят жители на двете села. В Люляково традиционно голяма част от населението се е запасила с гориво за отопление още през лятото. Тогава и цената на дървата беше по-ниска. Селата в Айтоско и Руенско са в традиционно горски райони, където добивът на дърва е значителен и затова населението там продължава да предпочита този начин на отопление.

В градовете обаче доста млади хора предпочитат отоплението с климатици през зимния период. Голяма част от новите кооперации нямат възможност за палене на печки. Дори обаче и в по-старите, където доскоро се отопляваха по този начин, сега твърдят, че ще карат зимата с климатично отопление.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и