Понеделник, 16 Яну 2023
    
Бургас Сунгурларе

В Сунгурларе: Кмет и едър земеделец в задочен спор

  17.10.2022 17:39  
В Сунгурларе:  Кмет и едър земеделец в задочен спор

Защо общинската структура на ГЕРБ свали доверието си от д-р Кенов

Ще става ли Николай Киров кмет

Дона МИТЕВА

Политическа буря в община Сунгурларе. В неделния ден местното ръководство на ГЕРБ свали доверието си от кмета д-р Георги Кенов, изтъквайки като причина факта, че бил неуправляем. Самият Кенов коментира в понеделник, че зад интригата стои основно едрият земеделец Николай Киров. По негови думи той се гласял да се кандидатира за кметското място в следващия мандат. Киров бе категоричен, че на този етап няма такива намерения. Намесена в интригата бе и бъдещата депутатка Галя Желязкова, но така и не се изясни нейната роля.

Фактите:

В неделния следобед на страницата на ГЕРБ - Сунгурларе се появи следното съобщение: „През 2019 г. с издигането на д-р Георги Кенов, спечелихме местните избори в община Сунгурларе. Вярно е, че той беше единствената печеливша фигура към онзи момент за спечелване на изборите. Бяхме водени от идеята, че благодарение на него, в общината ще се случи така дълго чаканото развитие. Впоследствие обаче се създадоха много проблеми. Кенов стана абсолютно неконтролируем и това доведе до уронване името на ПП ГЕРБ в общината. В момента има редица проблеми, свързани с проектите и дейностите в общината.

Ние, като общинско ръководство, направихме всичко възможно това де не се случи, прилагайки всички възможни начини за това. Но от средата на 2020 г. конфликтът между нас е ясен и ние не подкрепяме неговите действия. ПП ГЕРБ винаги е държала на високия морал на личностите, които представляват партията. Високите изисквания към професионализма и коректната работа явно са непосилни за Георги Кенов. Продължавайки да се идентифицираме с личността на д-р Кенов, ние губим доверието на местните хора в Сунгурларе. Те пряко ни обвиняват, че ние сме го направили кмет. Това неминуемо ще доведе до срив в гласовете и подкрепата към партия ГЕРБ на следващите местни избори през 2023 г. Георги Кенов и администрацията му се прочуха в общината с абсолютна некомпетентност, своеволия и масови назначения на принципа на шуробаджанащината и редица още злоупотреби, за които сме алармирали съответните органи на реда. Ние сме непримирими и не искаме повече да се оприличаваме с това управление на местно ниво. Затова като общинско ръководство на ПП ГЕРБ сваляме своето доверие от кмета на община Сунгурларе и неговата администрация“, се казва в позицията на ГЕРБ - Сунгурларе.

Кметът Кенов сподели, че се чувства огорчен и унизен. Подозира, че в дъното на цялата работа стои едрият земеделец Николай Киров и че той има свой човек - Халил Ахмет, бивш председател на Общинския съвет, който по някакъв начин влияел.

„Аз не знам някой да е избирал местното ръководство на ГЕРБ, което ме изключва. Вижте външния вид на офиса им – вместо знаме има парцал отвън. Никаква дейност нямаха и по време на последната предизборна кампания. Резултатите, които постигнаха, се дължат на моя авторитет и на работата на общинската администрация. Не се водеше никаква кампания.

Аз имам близо 40 години лекарски стаж и никой не може да ми срине авторитета. Но съм подложен на огорчения и унижения. Най ме боли за това, че обвиняват цялата администрация. В този критичен момент, когато има война и ни очаква тежка зима, не се знае какво ще е положението и с Ковид-19 - да се занимаваме с интригите на незнайни хора, не си струва“, категоричен е д-р Кенов.

Той иска да чуе решението на областното ръководство на партията. На този етап не дава категорична индикация дали ще се кандидатира на следващите местни избори. Той не пропусна да се похвали, че се привличат средства по различни програми.

Не са си казали нито една лоша дума с Николай Киров в личен сблъсък, потвърди д-р Кенов. Въпреки това той смята да предизвика проверка на всички договори на земеделеца с Общината, и то от независими проверяващи, изказвайки съмнение, че има нередности в тях.

Д-р Кенов отиде и по-далеч, признавайки, че семейството на сина му и по-конкретно снаха му, е получавала нецензурни заплахи от наета от земеделеца фирма, която охранява земите му. За това е уведомена полицията. От което става ясно, че между кмета и земеделеца има скрити търкания.

„Ако искам да ставам кмет, ще го кажа сам. На този етап нямам такива намерения. Що се отнася до проверката, която кметът иска да инициира по Закона за земеделската земя всеки един производител предоставя договорите в общинската земеделска служба. Така удостоверява правното основание, на което работи земята. Прави се споразумение и т.н. Пътищата, които са общинска собственост и са вътре в блоковете, се работят и се плаща наем на общината. Всяка година аз плащам по 24 - 25 хиляди лева на общината“, обясни Киров. Той е категоричен, че няма допирна точка с местната структура на ГЕРБ. Коментира също, че си внася изрядно данъците и плаща рента на местните – от 11 населени места в община Сунгурларе.

„Най-малко аз, председател на браншова организация и член на УС на националното сдружение вече 15 години – да правя нарушения – това е недопустимо“, заключава той.

Той припомни и драмата с ОбС, където на последното му заседание не бе допуснат да се изкаже. Сподели също, че му направило впечатление, че на няколко заседания, върху които има поглед, кметът д-р Кенов не присъства.

Що се отнася до личната драма с обидите, Киров не отрича, че е наел охранителна фирма, която да пази земята, която обработва, от набезите на животни. Една част от които са собственост на сина на кмета д-р Кенов. Но за това, какво са говорили охранителите на семейството на сина на доктора, не носи отговорност. Земеделецът също подчерта, че е пускал жалба в полицията срещу стопаните на животни, които съсипват реколтата му.

 


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и