Вторник, 03 Яну 2023
    
Бизнес Общество

Нови промени в Кодекса на труда облекчават бащите на малки деца

  04.10.2022 17:20  
Нови промени в Кодекса на труда облекчават бащите на малки деца

Дава се и възможност за искане на промяна в работното време при грижа за болен роднина

 

Георги РУСИНОВ

 

От 1 август 2022 г. влязоха в сила нови промени в Кодекса на труда. Промените в текстовете са обнародвани в „Държавен вестник“ и включват най-вече повече улеснения за бащи на деца до 8 години.

Така например се дава право на отпуск за отглеждане на дете до тази възраст от бащата или осиновителя. Той е в размер на два месеца, в случай че не е ползвал някой от другите законоустановени отпуски до този момент. Ако е използван друг отпуск, за по-малко от два месеца във връзка с бащинство или осиновяване, то може да използва отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст в размер на разликата между два месеца и вече ползваните дни.

От промените става ясно още, че не е задължително дадено лице да се възползва от новото си право наведнъж, а че може отпускът да се ползва на части. Пояснява се също така, че този вид отпуск се води неплатен, но бащата или осиновителят следва да получи обезщетение, както и че времето, в което отсъства, трябва да се счита за трудов стаж.

За разлика от разпоредбата в чл. 167а от Кодекса на труда, която касае двамата родители, гореописаните промени се отнасят само за бащата или осиновителя.

Друга промяна в текстовете дава възможност на работниците да предлагат изменения в работното си време за определен период, за да могат да се грижат за роднина по права линия поради сериозни медицински причини. Лицата, които могат да се възползват, са родители или осиновители на дете до 8 години, както и други лица, които полагат грижи за болен роднина. Направените предложения от работниците трябва да са в писмен вид, а самите работодатели могат и да не се съгласят с изменението, но са длъжни да предоставят мотивиран писмен отговор за отказа си в 14-дневен срок от получаване на предложението.

Вторият вид промени, които са в сила от 1 август 2022 г. касаят по-скоро трудово-договорните отношения между работник и работодател.

Един от новите текстове налага повече ограничения на работодателите в опитите им да спират работниците си да подписват втори трудов договор. Това вече може да става само и единствено, ако в договора е налице забрана за това поради защита на търговска тайна, или наличие на конфликт на интереси. Така на практика общите забрани за работа при друг работодател се приемат за незаконосъобразни.

Намалява се и изпитателният срок в случай, че трудовият договор е със срок до 1 година. Тогава вместо 6 месеца, изпитателният срок става 1 месец. С тази промяна се дава възможност на работниците да уредят по-рано трудовите си отношения с работодателите, тъй като вторите имат на разположение само месец да прекратят договора без предизвестие. 

Работниците вече ще имат възможност да поискат промяна на договорите си от срочни на такива за неопределено време, както и от договор за непълно работно време в такъв за пълно работно време. Уточнява се, че работодателят може да не приеме предложението, но както в по-горните промени, той трябва да представи мотивиран писмен отговор до един месец. Тази възможност, уредена с новата промяна обаче не е валидна по време на изпитателния срок на работника.

Работодателите вече са задължени при всяко изменение в индивидуалното трудово правоотношение да представят на работника писмена информация за това в какво се изразява промяната. Това трябва да се случи най-късно до момента на влизането в сила на измененията.

С новите текстове в Кодекса на труда се разширява и информацията, която работодателите трябва да предоставят на служителите си. Трябва да обяснят правилата за работната заплата, условията и реда за прекратяване на договора, както и да предоставят информация за осигуряваните обучения, свързани с поддържане и повишаване на професионалната квалификация и подобряване на уменията за работа.

В тази връзка се уреждат и положенията при провеждането на такива обучения, като времето в което се провеждат ще се отчита като работно. Добавя се, че е при възможност обученията следва да се провеждат в рамките на работното време на служителя, а разходите за тях да се поемат от работодателя.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и