Понеделник, 02 Яну 2023
    
Избори 2022

С малки изключения: Лидерите в листите – с най-голям личен вот в Бургаско

  03.10.2022 12:39  
С малки изключения: Лидерите в листите – с най-голям личен вот в Бургаско

Жечо Станков е безспорният първенец с 5147 преференции

 

Георги РУСИНОВ

 

С малки изключения, лидерите на листите на различните политически сили във 2 МИР – Бургас са събрали най-голям личен вот. Жечо Станков от ГЕРБ - СДС е безспорният победител с 5147 преференции. Константин Бачийски от „Продължаваме промяната“ е на втора позиция с 3097 гласа в своя подкрепа. Любен Дилов – син, който е представител на „Гергьовден“ и втори в листата на ГЕРБ-СДС е третият кандидат с най-силен личен вот – 1966.

Бургаските избиратели на „Възраждане“ са подкрепили с най-много гласове варненският водач на листата Цончо Ганев с 1707 гласа. Следващият с по-голям личен вот при хората на Костадин Костадинов е Звезделина Каравелова от Несебър с 479 гласа в своя подкрепа, които са повече от бургаското лице на партията – Борис Аладжов с 255 преференции.

Карнобатлията Тодор Байчев от БСП е петият кандидат-депутат с най-голяма лична подкрепа. Доказал се вече в няколко поредни вота, адвокатът и този път направи силна персонална кампания и получи 1441 гласа от избирателите на „левицата“. Тук е и единият от примерите, в който не водачът на листата е с най-силен личен вот. Петър Кънев събира 642 гласа, а созополският кандидат-депутат Андрей Николов, който също направи силна кампания, получава подкрепата на 886 избиратели. Вторият в листата на БСП Станимир Баев събира 335 преференции. Тук в сила влиза и така нареченото пренареждане, но е без значение, тъй като по всяка вероятност БСП получава един мандат. Областният лидер Стойко Танков събира 422 преференции.

При „Демократична България“ е другият пример, в който водачът е с по-малък личен вот от друг кандидат. Вторият в листата – Димитър Найденов, събира 1324 гласа, докато лидерът Ивайло Мирчев получава подкрепата на 720 избиратели. Представителят на „Зелено движение“ в коалицията Даниела Божинова е с 243 лични гласа. Напълно възможно е Найденов да успее да влезе в новия парламент, ако Ивайло Мирчев влезе като депутат от друг избирателен район.

Председателят на Общински съвет – Поморие и пети в листата на ГЕРБ - СДС Адам Адамов е следващият с много силен личен вот. Той получава подкрепата на 1212 души, но не са достатъчно, за да пренареди четвъртият в листата на избираемо място – Андрей Рунчев. Шефът на ОП „Транспорт“ и общински лидер на ГЕРБ е със 780 преференции. Очаква се коалицията да вкара четирима депутати в новия парламент. Освен безспорният лидер Жечо Станков, вторият Любен Дилов - син и четвъртият - Андрей Рунчев, влиза и третата – Галя Желязкова. Тя получава подкрепа от 1059 избиратели. Извън сигурните нови депутати, силен личен вот отчитат трима, които са по-назад в листата – Илиян Стефанов – 874, Стоил Яков – 845 и Мартин Богданов – 675.

Много преференции получава и водачът на ИТН в Бургас Ивайло Вълчев – 1148. Вторият в листата и бивш заместник областен управител Тодор Иванов е със 178 гласа в своя полза. ИТН обаче остана под 4% бариера и не влиза в новия парламент.

При „Продължаваме промяната“ вторият - Христо Симеонов, е с 894 лични преференции, а другата по-приятна изненада в листата е бившият директор на ОУ „Братя Миладинови“ Бочко Бочев с подкрепата на 425 избиратели.

Най-фрагментиран е вотът при „Български възход“. Водачът Виолета Комитова събира 792 преференции. Вторият - Стоян Грозев, е с 391 гласа за себе си. Въпреки че на партията на Стефан Янев по всяка вероятност се пада един мандат от 2 МИР-Бургас, Грозев има евентуален шанс да влезе в новия парламент, в случай че Виолета Комитова влезе от другия избирателен регион, където е водач, или получи министерски пост в един евентуален нов кабинет. Новата политическа сила проведе цялата си кампания под наслов, че е време за обединение и експертите посочват генерал Янев като възможна обединяваща фигура в съставянето на нов кабинет. Манол Тодоров, който е трети в листата, е получил подкрепата на 264 души, четвъртият – протестърът и бивш заместник областен управител Асен Бонджев – 139. За силна лична кампания се говореше, че ще направи строителният предприемач и пети в листата Георги Кузманов, но 277-те гласа в негова подкрепа далеч не са достатъчни, за да пренареди. Със 100 гласа повече от него събира Явор Жеков, който е още по-назад сред кандидатите на „Български възход“.

При ДПС преференциалният вот никога не е бил на почит. Въпреки това водачът Севим Али получава 766 преференции, следван от втория - Ешереф Ешереф, с 245 и третата - Фатме Рамадан с 233. Това са и новите стари депутати на ДПС, които вероятно ще влязат в новия парламент.

От преференциалните резултати може да се направи извод, че бургаският избирател по-скоро предпочита да гласува за лидерите и силните личности в листите.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и