Сряда, 04 Яну 2023
    
Общество

Ден след изборите! НСИ обяви резултатите от Преброяването през 2021

  03.10.2022 11:30  
Ден след изборите! НСИ обяви резултатите от Преброяването през 2021

6 519 789 души е населението на България към 7 септември 2021г. Това обявиха от НСИ по време на брифинг. Националният статистически институт представи резултатите от преброяването на населението на страната, проведено от 7 септември до 10 октомври миналата година. 

„Провеждането на преброяването беше трудно. То беше отложено заради пандемията, което затрудни организацията. Много от нашите преброители се отказаха. След това имаше нова кампания,  която не беше толкова успешна. Имаше страх от общуване с населението, въпреки че бяхме осигурили и ваксинация за всички преброители, и предпазни индивидуални средства за обхода, който трябваше да направят" , обясни Дияна Янчева, зам.-председател на НСИ.

По думите й резултатите всъщност не са закъснели, тъй като по закон обявяването им е след една година. В продължение на няколко месеца ще бъде обявена по-подробна информация.

Директорът на Дирекция „Демографска и социална статистика”  Магдалена Костова обясни, че при последните 4 преброявания населението ни намалява.

Страната ни има отрицателен естествен прираст. За 10 години най-много население е загубила Област Видин. Най-малко е намаляла Област София.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и