Неделя, 01 Яну 2023
    
Бургас Избори 2022

В РИК очакват да приключат изборния ден в 1.30

  02.10.2022 21:30  
В РИК очакват да приключат изборния ден в 1.30

Дона МИТЕВА

„Последният човек ще си отиде в 1.30, с което ще подобрим още един наш рекорд” , прогнозира председателят на РИК- Бургас Михаил Хаджиянев. И бе готов да се обзаложи, че ще поставят нов рекорд по бързо приключване на изборния ден. „Екипите ни работят на макс. Обучени са прекрасно”, допълни той в началото на приема на документи в зала „Бойчо Брънзов”.

„2 многомандатен избирателен район нямаме развалени машини. Имаше няколко проблема, но наистина както техниците, така и ние положихме всички усилия да направим така, че машините да работят”, каза Хаджиянев.

Що се касае до жалбите председателят на РИК обобщи, че в повечето случаи е ставало дума за  назначени в секционните комисии на близки роднини.

„Заличихме регистрация на застъпник, който е кмет. Решението ни беше обжалвано в ЦИК, откъдето го потвърдиха. Заличихме и представител на политическа сила, който също е кмет, това решение не беше обжалвано. Има жалба, че в село Зайчар доста хора са гласували с придружител.

Ние гласувахме решение, че правомощие само и единствено на секционната избирателна комисия е да прецени кой може да гласува с придружител. Но, за да няма злоупотреби, решихме, ако някой иска да бъде придружаван, това да бъде подложено на гласуване от членовете на СИК”, обясни председателят на РИК.

Около 20.45 започнаха напливът от екипите на секционните избирателни комисии, като първото струпване логично бе от такива, които идват от Бургас.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и