Събота, 31 Дек 2022
    
Бизнес Мнения

Президентът Радев: Въвеждането в експлоатация на интерконектора Гърция-България демонстрира нарастващия потенциал на Югоизточна Европа

  01.10.2022 16:42  
Президентът Радев: Въвеждането в експлоатация на интерконектора Гърция-България демонстрира нарастващия потенциал на Югоизточна Европа

Междусистемната газова връзка Гърция-България е много повече от инфраструктурен проект – реализацията й е символ на нарастващия потенциал на нашия регион, на успешното сътрудничество и свързаност, допринасящи за устойчиво развитие чрез прилагане на съвместната стратегия на Европейския съюз за по-достъпна и сигурна енергия. Това заяви президентът Румен Радев на церемонията по официалното въвеждане в експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България - IGB.

Българският държавен глава е домакин на събитието, което събра в София председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, президентът на Република Азербайджан Илхам Алиев, президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски, президентът на Република Сърбия Александър Вучич, министър-председателят на Република Гърция Кириакос Мицотакис, министър-председателят на Румъния Николае Чука. В церемонията участваха министър-председателят Гълъб Донев  и изпълнителните директори на "Ай Си Джи Би" АД Теодора Георгиева и Георгиос Сатлас.

В зала 3 на НДК участниците и гостите на събитието видяха видео кадри от диспечерския център на IGB, където днес, в 07.00 часа, беше поставено началото на новата газова година и първия ден на търговска експлоатация на интерконектора.

В изказването си президентът Радев посочи, че дългоочакваният интерконектор не само е доказателство за повишения технологичен капацитет на България и Гърция, но проектът решително променя и европейската енергийна карта. Връзката дава реален приток на газ по Южния газов коридор. „Това създава нови предпоставки за сътрудничество не само за България, но и за Румъния, Сърбия, Република Северна Македония и други страни от Централна и Източна Европа“, заяви Румен Радев и допълни, че с очакваното стартиране на терминала за втечнен газ в Александруполис регионът ще получи и дългоочаквани възможности за истинска диверсификация. 

Президентът припомни и предложението на газопреносните оператори на България, Румъния, Унгария и Словакия заедно да транспортират допълнителни количества природен газ годишно от Азербайджан за ЕС, използвайки газопреносните системи на европейските страни. Това ще бъде алтернатива на скъпото и отнемащо време изграждане на нова инфраструктура, заяви президентът.

„Успехът на IGB ни дава надежда да погледнем далеч отвъд газопроводите и електрическите мрежи, които са изключително необходими, но не са достатъчни“, посочи президентът, като изтъкна, че днес ключът към успеха се състои в съвместните проекти, свързаността и интеграцията във всичките им измерения. Президентът апелира за съвместна визия за развитие на региона чрез общи доставки на енергийни ресурси,  разработване на нови технологии и изграждане на енергийни съоръжения, интеграция на способностите за съхранение на енергия, както и за производство на зелен водород. Като положителен пример за съвместен регионален подход Румен Радев посочи терминала край  Александруполис и новата газова централа там. 

Румен Радев изтъкна, че заради нарушените вериги на доставки и нестабилните цени, причинени от енергийните кризи и руската война в Украйна, са се променили представите за солидарност. „Геополитическата среда се променя с бързи темпове и трябва да погледнем на нашия регион от много по-широка перспектива“, заяви Румен Радев. Той подчерта, че заради войната в Украйна единственият надежден сухопътен път от Азия и Африка към Европа е от Турция през България и Гърция до Сърбия и Румъния, което налага да се развие свързаността в региона чрез модернизиране на контролно-пропускателни пунктове,  разширяване на транспортната, железопътна, дигитална инфраструктура. Президентът открои важността на реализацията на Коридор № 8, на мултимодалния коридор “Sea2sea”, както и на необходимостта от изграждане на нови мостове над Дунав.

По думите на Румен Радев липсата на достатъчна свързаност ограничава развитието на региона и подкопава европейската сигурност и стабилност, особено по време на кризи. Президентът заяви, че недопускането на България и Румъния в Шенгенската зона не допринася за стабилността и просперитета на Европа. „11 години след като покрихме всички технически критерии, ние заслужаваме членство възможно най-скоро“, посочи Румен Радев.

 


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и