Събота, 31 Дек 2022
    
Култура

Връчват награда в памет на Георги Ингилизов на литературен конкурс „Морето“ в Ахтопол

  30.09.2022 15:45  
Връчват награда в памет на Георги Ингилизов на литературен конкурс „Морето“ в Ахтопол

Тази година Сдружение „Лумен” – организатор на Националния литературен конкурс „Морето!” (Ахтопол) – учреди Специална награда в памет на Георги Ингилизов. Той се пресели в по-добрия свят през януари 2018 г., но остави след себе си колеги и приятели в интелектуалните среди, които ще го помнят и почитат дълго.

Официалната церемония по награждаването ще се състои в Ахтопол на 31 октомври – Деня на Черно море и рождена дата на писателя маринист Георги Ингилизов. Събитието отново ще е съпътствано от живописна изложба на морска тема и джаз концерт. За повече информация, следете страницата на Сдружение Лумен.

 

* Десетилетия от живота си Георги Ингилизов посвети на емблематичния вестник "Черноморски фар" и литературното списание "Море", където работи като редактор от 2009 до 2018 г., в екип с Росен Друмев и Иван Сухиванов. Почетен гражданин е на Бургас.

Георги Ингилизов е роден на 31 октомври 1955 г. в Бургас. Средното си образование завършва в Техникума по морски и океански риболов "Ген. Владимир Заимов" - Бургас, специалност "Корабен механик", а висшето във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий", специалност Българска филология.

Работил е една година като моторист на океански траулери, а две години - като библиотекар в ДКМС. От 1982 година е литературен сътрудник, редактор, завеждащ отдел и отговорен секретар, а от 1992 до 2011 година - главен редактор на областния всекидневник "Черноморски фар" - Бургас. От 1990 до 1994 година е едновременно и главен редактор на хумористично списание за деца "Веселушко". 

Разкази и новели на Г. Ингилизов са отпечатвани във всички значими литературни издания в страната и са излъчвани от БНР, Радио - Варна, Радио - Стара Загора,Радио - Шумен. Георги Ингилизов е превеждан на руски, полскифренски и турски език.

Издал е книгите: "Добър ден, тъга!" - разкази и новели, "Уиски с цвят на нощ" - разкази и новели, "Лунни морета" - разкази и новели, "Антология Българска маринистика" - редактори и съставители Върбан Стаматов, Никола Радев, Георги Ингилизов, "Животът - част първа" - литературна анкета с Христо Карастоянов, Последната книга на Георги Ингилизов "Морето е тяхното мастило. Моите срещи с писатели маринисти" излезе 2016 г.

Сценарист на четири документални филма за краха на "Океански риболов" - "Сол в задника-трън в петата", "Три неща", "Помполитите - преди и след", "Лозето", режисьор Георги Дюлгеров, 2007 г.

Сценарист на документалния филм за Рибарско селище Ченгене скеле край Бургас - "Знаеш ли, бедни ми рибарю", худ. ръководител проф. Георги Дюлгеров, оператор Христо Димитров - Хиндо.

За своите разкази, новели и документални филми Георги Ингилизов е получил множество награди в национални конкурси и няколко награди от Община Бургас.

 

 


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и