Петък, 30 Дек 2022
    
Култура

Книга за Ахтопол, реализирана благодарение на инж. Петър Кънев, представиха в Бургас

  30.09.2022 12:45  
Книга за Ахтопол, реализирана благодарение на инж. Петър Кънев, представиха в Бургас
Книгата на Атанас Орачев /вляво/ е реализирана благодарение на сдружение „Черноморска Странджа“ с председател водача на листата на Коалиция „БСП за България“ за 2- ри МИР - Бургас инж. Петър Кънев /вдясно/

Книгата „Ахтопол – древност и съвремие“ беше представена в Бургас. Автор на монументалния исторически труд е д-р Атанас Орачев. Изданието е реализирано благодарение на сдружение „Черноморска Странджа“ с председател водача на листата на Коалиция „БСП за България“ за 2- ри МИР - Бургас инж. Петър Кънев и със спомоществователството на проф. Иван Гавраилов.

Водеща на литературната вечер беше Дора Велев, преводач и писател.

"Книгата е едно романтично пътешествие от седмото хилядолетие преди Христа до наши дни, с всичко интересно, случило се из Черноморска Странджа - и не само", каза Дора Велева.

Луксозното и богато илюстрирано издание е с ювелирна полиграфическа изработка и описва хилядолетната история на града и региона.

„Преди избори повечето политици обещават различни неща. Това, което аз съм обещал, съм го изпълнил. То е, че заедно с професор Гаврилов помогнахме един невероятен труд, който касае не само Ахтопол, а и цялото Южно Черноморие и така наречената Черноморска Странджа, да получи признание. Това е епохален труд, работен повече от дванадесет години. Монографията е с над 400 страници“, заяви инж. Петър Кънев.

„Познавам д-р Орачев много отдавна. Работехме заедно по програмата Странджа Сакар под ръководството на проф. Александър Фол. Той е изключително ерудиран и подготвен учен. Към книгата има огромен интерес“, каза още инж. Кънев.

„Докато правех моите изследвания моно неща ме изненадаха. Има загадки, за които аз все още не мога да намеря обяснение“, разказа д-р Орачев.

За да се запознаят с изследванията на д-р Орачев, в Културен център Морско казино, където се състоя премиерата, бяха дошли множество почитатели на неговата работа - интелектуалци, общественици, журналисти, писатели, любители на краеведската литература и политици. Те зададоха много въпроси, изказаха поздравления към именития учен и изразиха желанието си да се докоснат до направените от него открития.

 


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и