Петък, 30 Дек 2022
    
Бургас Култура

За шести път подредиха изложба – базар „Порив за полет: „Имам една мечта“

  30.09.2022 10:46  
За шести път подредиха изложба – базар „Порив за полет: „Имам една мечта“

Дона МИТЕВА

Техните мечти са смели, техният живот е необикновен, техните картини са прекрасни. Това са младежите и децата от Центъра за социална рехабилитация и интеграция „Сан Стефано“ 23.

За 6 път те подредиха своята изложба-базар „Порив за полет: Имам една мечта“. Това са картини, направени в дейностите по трудотерапия и под вещото ръководство на Мина Джугларска и са доказателство, че младите хора са талантливи художници.

Социалната услуга в общността цели подкрепа на индивидуалното развитие, поддържане и придобиване на нови способности и самостоятелност на деца и младежи с различен вид и степен на увреждане, както и подкрепа на деца и лица от различни рискови групи, чрез целенасочени дейности за интеграция и превенция на социалното изключване. Всички са отдадени на мисията да си бъдат взаимно полезни.

Вътрешният двор на Експозиционен център Флора – Бургас даде терен за тяхната изява, на която присъстваха младите художници, техните роднини и приятели, представители на други центрове.

Стана ясно,че от откупките на предходната изложба, са събрани 1 200 лева. С тях са закупени нови материали за направата на картините, които сега чакат своите щедри собственици.

„Ето ни такива, каквито сме. Ето ни тук и сега. След като бяхме  затворени  две години заради пандемията. Провеждахме онлайн терапия. Всички ги произведохме в художници, за да помагат на децата. Важното е, че всичко е зад гърба ни. Сега сме на живо  и мечтаем“, каза при откриването Джугларска.

Наско изпълни своята мечта – да говори по микрофона, Гошко каза стихотворение. А авторката на стихотворението, която е направила такива и за предходните изложби получи символична книжка, в която те са събрани.

Мечтите на тези смели деца и юноши, които изказаха на глас пред присъстващите бяха от това да отиде в София, през да стане фотограф, а най-смелата бе да стане художник и да прави изложби по целия свят.

В продължение на един месец картините, изработени от ползващите услуга в ЦСРИ „Сан Стефано“ 23 ще могат да бъдат закупени от всеки желаещ.

Цветя с „На добър час!“ на изложбата поднесе говорителят на ОД МВР Цветелина Рандева.

 


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и