Сряда, 28 Дек 2022
    
Поморие

Тракийци от Поморие посетиха Инедже

  28.09.2022 12:11  
Тракийци от Поморие посетиха Инедже

След избухването на Балканската война, през есента на 1913 година, българите от Ениджия (дн. Инедже), заедно с други техни събратя от Източна и Беломорска Тракия търсят убежище, защита и закрила в свободна България. Те са принудени да напуснат родните си огнища, но завинаги запазват в душите си свидния спомен за родния край. Много от тях се заселват и намират работа в Бургас, Анхиало и околните села. Само в Анхиало от Ениджия идват около 90 семейства.

Преди дни, тракийските българи от Поморие посетиха родното място на предците си, където през 2013 г. бе поставена паметна плоча по повод 100-годишнината от изселването. Вековен дъб в Инедже, символ на вековната родова памет, носи посланието „Поморие-България. От признателните потомци”.

Инедже събра над 100 души от Поморие, сред които кметът Иван Алексиев и председателят на ОбС Поморие Адам Адамов, които изказаха специални благодарности към ръководството на град Инедже за разбирателството и за топлото посрещане. Поморийци посетиха и новия парк в Инедже, където беше организирана богата програма с участието на певческа група „Тракийка”, „Сдружение Танцов клуб Чайка Бургас – Поморие” и състав на домакините. Паркът в Инедже и туристическите съоръжения към него бяха изградени благодарение на сътрудничеството между двата града и реализирания през 2021 г. трансграничен проект, чрез който бе възстановен автентичния вид на сградата на бившия Пионерски дом в Поморие и превърната в Дом на изкуствата.

Посещението бе по покана на кмета на Инедже Сахабетин Вардар, който се срещна с кмета Иван Алексиев в началото на месеца и беше организирано от Община Поморие и членовете на Тракийско дружество „Одринска епопея”.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и