Понеделник, 26 Дек 2022
    
Бизнес Избори 2022

ГЕРБ - СДС с ясна програма в сектор Туризъм, застрахователен фонд ще помага на бранша при риск от военни действия

  26.09.2022 15:17  
 ГЕРБ - СДС с ясна програма в сектор Туризъм, застрахователен фонд ще помага на бранша при риск от военни действия
Водачът на листата Жечо Станков/вляво/заяви, че мерките за подпомагане на тока за фирми ще продължат и за следващите три месеца, както и за цялата 2023 година

Любен Дилов - син представи програма за управление в сектора

 

Министерство на туризма да престане да е предмет на коалиционен пазарлък, защото отрасълът е един от водещите в индустрията ни, смята той

 

Силвия Шатърова

 

ГЕРБ - СДС представиха предизборната си програма в сектор „Туризъм“, която е реално разработена, финансово обезпечена и може да започне да се прилага след изборите, независимо дали партията управлява, или е само най-голямата политическа сила.

Програмата е разработена от Любен Дилов - син и бе представена пред браншовици и медии.

„С оглед на ситуацията в Украйна, която е твърде тревожна, пренаредихме философията си за сектора“, заяви той.

Създаване на национален център, който обединява няколко министерства и ще се занимава с мерки, които да предотвратяват кризите в областта на туризма. Сред най-спешните мерки е създаване на гаранционен застрахователен фонд с помощта на държавата. Той ще застрахова риска от военни действия.

„Програмата предвижда запазване на 9% ДДС и намаляване ставката на храни и напитки, умно зелено, да прекратим зеления рекет в отрасъла, като казусите за защитените територии да бъде решавани от тях, а не от инспектори, от регионални структури в МОСВ. Административният ред по тези казуси препраща в съда, а той не е известен като пъргав и оперативен“, каза Любен Дилов - син.

Той определи като изключително важно да се насърчи самоуправлението в гилдията. Ако няма тристранка в туризма, нищо не може да се направи. Безброй много туристически организации не говорят на един език, напротив, разговорът с тях е изключително труден.

Ще бъде запазена мярката от 25 евро на седалка, възможно е да се достигне до 40 евро. Това имаше голяма полза“, каза той.

„Море без пластмаса“ е другият акцент в програмата. „Не става със санкции, държавата през рекламна кампания може да захрани бизнеса безплатно с хартиени чаши“, казва още Дилов - син.

Кампания „България - място за завръщане“ е друг акцент в сектор „Туризъм“ от програмата на ГЕРБ - СДС. България ще стане място за климатична миграция, не е Испания, Франция, Гърция. България е място, заедно с Македония и Албания, които ще бъдат примамливи за средния европеец. Това обаче е свързано с бърза доболнична помощ.

Инфраструктурните проекти, които имат пряк ефект върху туризма, също ще бъдат пред скоба.

Над 13% е от туризма в БВП на страната. Министерствата на туризма и културата трябва да спрат да бъдат министерства за уреждане на коалиционен пазарлък, защото това е една от водещите ни индустрии. Държавата трябва да го осъзнае, както и бизнесът. В тази връзка трябва да се преоснове клъстър „Черноморие“ - това означава обща организация на бизнесите, свързани с туризма. Тук влизат общини, ресторантьори, хотелиери, те трябва да имат общо представителство.

„Индустрията трябва да говори в един глас“, препоръча още той, защото по-лесно е да се пребори за по-голям бюджет.

За закон, специално насочен към националните курорти и в частност към Слънчев бряг настоя Златко Димитров, изпълнителен директор. Според него ако държавата като собственик не влага средства в инфраструктура, тя ще стигне до остаряване и ликвидация.

120 000 лева на месец ток има дружеството, което се грижи основно за инфраструктурата.

 

 

 

 

 

 


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и