Понеделник, 26 Дек 2022
    
Бургас

КНСБ – Бургас с участие в националния протест

  26.09.2022 11:53  
КНСБ – Бургас с участие в националния протест

Дона МИТЕВА

Ръст на минималната заплата от 710 лв. на 850 лв. от 01.01.2023 г. Това ще позволи минималната заплата да бъде минимум 50% от средната за полугодието на 2022 г.;          Увеличение на възнагражденията на работниците и служителите, които работят в системите на бюджетното финансиране с минимум 12,5%. За агенциите, работещи на терен, да се осигури предимствен ръст от минимум 15%;          Въвеждане на необлагаем минимум равен на минималната работна заплата, което ще стимулира потреблението и намали неравенствата;          Осигуряване на средства за предучилищното и училищното образование в размер на не по-малко от 5% от БВП.  Това са само част от общите  искания на КНСБ от протестната кампания „Да защитим доходите от инфлацията и работните места в кризата“, която тече в момента в страната. Бургаските структури се включват активно в нея.

„Регионалния съвет на КНСБ – Бургас, отправихме покани за преговори по Колективните трудови договори в големи предприятия и общини, като част от протестната национална кампанията. Независимо дали има действащо КТД или не, ние настояваме за промени в работните заплати, допълнителните плащания обвързани с минималната работна заплата за страната, въвеждаме клауза  Ковид 19, предвид ситуацията в която се намираме и по-добри условия на труд“, коментира Мая Сариева, областен координатор на КНСБ. По нейни думи  работодателите на територията на областта са с положителна нагласа за предстоящите преговори.

„Само в една охранителна фирма със специален режим на охрана, която се намира на известна за всички ни територи в Бургас - там имаме създадена синдикална организация от почти година, но ръководството незачита легитимно създадената синдикална организация на КНСБ. Нарушават се правата на нашите членове, отказват да преговаря по КТД. Там предстоят ефективни действия. Дата, часа и мястото ще бъдат допълнително оповестени“, каза Сариева  и допълни: „Там, където имаме синдикални организации и работодателите, които НЕ зачитат човешките права, правото на сдружаване, отказват да преговарят по КТД, РС на КНСБ- Бургас, ще премине в организация на ефективни протестни действия в цялата област“.

Каре:

В съобщение до медиите  служителите на Регионална здравна инспекция-Бургас изразяват пълната си подкрепа и се присъединяват към Националния протест на служителите на РЗИ по места, който се състоя в понеделник чрез символични протестни действия на работните места. „Въпреки че КНСБ няма структура в РЗИ – Бургас заставаме зад тях“, коментира Мая Сариева.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и