Събота, 24 Дек 2022
    
Средец

След години на пандемия! Средец отново посреща приятели за празника си

  24.09.2022 13:08  
След години на пандемия! Средец отново посреща приятели за празника си

След две години на пандемия Средец отново посреща приятели за празника си днес. Тъжествата започнаха с издигането на флаговете на България и ЕС на площада в центъра на града, поледва ритуал по полагането на венци и цветя на паметника на загиналите войни.
Да уважат празника на Средец пристигнаха областният  управител проф. Мария Нейкова, началника на РУО -Бургас-Петя Петрова, почетния гражданин на Средец- Ангел Ангелов, общински съветници, делегазия от град Визе в Турция, кандидитите за депутати Галя Желязкова и Жечо Станков.

 


Тържествената сесия на Общинския съвет започна след ритуала по полагане на венците. 
„Трудните дни на пандемия не успяха да пречупят духа ни, това не може да бъде изненада, защото община Средец е част от гордата Странджа планина и в гърдите на всички ни бият смели сърца. 
Ние гражданите на Средец сме наследници на древна култура и неизчерпаемо фолклорно и археологическо богатство. Днес се преплитат минало и настояще. Днес ние се гордеем с историята и с достойните дела на нашите предци.
С общи усилия реализираме проекти, които  носят позитиви за поколение напред , обичайте града са и го усетете като част от себе си. Където има празници, там има народ, където има народ, там има живот, където има живот, там има и ще я има България“, заяви кметът Иван Жабов в празничното си слово  на сесията и благодари на своите съграждани,  като пожела да преборят изпитанията в името на града. Имайки подкрепата , ще направя още много за родния си град“ , каза още той.
„Изпитвам силна симпатия към този край и хората му. Нека да бъдем силни и единни, защото хората на Средец заслужават това“, заяви в приветственото си слово областният управител -проф. Мария Нейкова. Тя пожела на граждани, общественици и местни политици да останат верни на каузата „Средец“, похвали Общинския съвет, че има само едно върнато от нея решение.
Деца от група „Пъстроцветки“ поздравиха гостите за празника.


Изложба „Просфорите-печати за хляб“ бе открита в Геймановата къща


Тя е на Етнографския музей към БАН и показва какви печати са използвали нашите предци най-вече по манастири и църкви, а и отделни фамилии, когато са правили обредни хлябове.


"Пет годии след като открихме тази къща, тук се направени много изложби, подредени от Общински исторически музей- Средец", заяви кметът Иван Жалов, който каза, че все повече събитията тук са отворени към хората.
Хлябът е обект на култ и е изпъстрен със символика, той присъства на всички празници. Просфора означа хляб за причаствие, което от гръцки означава принушение, ето защо печатът носи това име.
Над 100 са печатите-метални, каменни, дървени. Не всеки може да прави печати, те се изработват от монаси в Света гора, казва Елка Минчева, тя и колегата й Ангел Ангелов запознаха присъстващите с просфорите.
Още една изложба събра пубрика днес на площада в Средец- тя е на ретро автомобили и мотоциклети.

 

 


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и