Събота, 24 Дек 2022
    
Бургас

Какво означава частичното бедствено положение, обявено в области у нас заради мигрантите

  24.09.2022 09:44  
Какво означава частичното бедствено положение, обявено в области у нас заради мигрантите

От началото на годината досега 100 000 са се опитали да влязат в България през Турция, посочиха властите

 

В областите Бургас, Ямбол и Хасково обявиха частично бедствено положение. Причината - засиленият мигрантски натиск. Властите обявиха, че от началото на годината досега 100 000 са се опитали да влязат в България през Турция, предаде Нова ТВ.

Частичното бедствено положение обаче не означава, че има пряка опасност за хората. Властите обясниха, че по-скоро се търси правната рамка, по която може без дълги процедури, да бъдат ремонтирани горските пътища, често използвани от мигранти и каналджии, но и от службите, които охраняват границата.

„Няма опасност за живота и здравето на населението, нито за икономиката. Трябва да се ограничи движението на МПС на територията на горските пътища, които се използват за охраната на държавната граница”, коментира областният управител на Хасково Минко Ангелов.

Засега частично бедственото положение в пограничните общини ще остане в сила една седмица. През това време граничните служби, заедно с горските, трябва да успеят да набележат всички пътища, които се нуждаят от ремонт.

На този фон на 22 септември се проведе спасителна операция на лодка, тръгнала от турско селце с 38 нелегални мигранти на борда. Сред тях имаше жени и деца. Заради бурното море плавателният съд потърси спасение към нос Шабла.

„Започвам да се съмнявам в здравия разум на нашия свят. Да качиш на 7-метров плавателен съд близо 40 човека, без да ги обезопасиш, е безотговорност. И това в Черно море - известно с вълна, която удря много силно. Нямам думи. На подобен плавателен съд може да се качат 5-6 човека”, коментира рибарят Димитър Янчев.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и