Петък, 23 Дек 2022
    
Бургас

Следващото предизвикателство пред учениците на ОУ „А. Г. Коджакафалията“ е космосът

  23.09.2022 14:18  
Следващото предизвикателство пред учениците на ОУ „А. Г. Коджакафалията“ е космосът

Дона МИТЕВА

Еврокомисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел, кметът на Бургас Димитър Николов и директорът на ОУ „Александър Георгиев Коджакафалията“ откриха иновативния STEM център за космически изследвания.

Създаването на училищния център е осъществено по национална програма „Изграждане на училищна STEM среда“. Иновативното пространство предоставя възможност за експериментална и практическа работа в областта на природните науки, роботиката и програмирането, обединени под шапката на новия предмет Космически изследвания, който екипът на училището разработва в сътрудничество с британския клон на Европейското бюро за космически образователни ресурси (ESERO) и с тренировъчния лагер на NASA в Измир, Турция, в който през лятото участваха учениците от шести клас.

Комисар Габриел подчерта колко голяма нужда има цяла Европа от подобни STEM центрове и такова образование. „Истината е, че в Европа по –малко от 2 милиона млади хора избират STEM образование. Повече от всякога имаме нужда да ги стимулираме“. Тя се обърна със специална благодарност към преподавателите: „Всеки ден да вдъхваш амбиция, да караш да  развиват младите хора качества, това е умение, това е призвание.  Нека този център да бъде една отправна точка за това вие да реализирате своите идеи. Направете така, че вашите мечти да станат реалност“, посъветва учениците.

В края на тържеството директорът на училището връчи плакет „приятел на ОУ „А. Г. Коджакафалията“ на г-жа Габриел и книга за живота и делото на патрона, които тя обеща да държи на бюрото си като символ на истинско приятелство.

 „Колкото пъти прекрача прага на това училище се убеждавам, че си струваха усилията за създаването му и даже съжалявам, че не увеличихме площта му, защото, както виждате, всеки сантиметър е изключително правилно усвоен в посока учебен процес. Наистина това училище е изключително активно, изключително енергично и аз благодаря на комисар Мария Габриел за формалното шефство, което указва на това училище. След компютрите, изкуствения интелект и роботите, следващото предизвикателство е Космосът. В тази материя трябва да влязат знаещи, подготвени деца, мотивирани. Няма значение от кое крайче на света, няма значение на кой континент са. Там се влиза с изключително сериозни знания, защото те са многопластови. Може би тук е моментът да запалим децата, защото след 10 години това ще бъде една активна реалност на нашето ежедневие и колкото повече български деца бъдат ангажирани към тази материя, толкова повече нашата малка нация ще бъде значима в голямото пространство на конкуренция и в партньорство с големите нации. Пожелавам успех на тази инициатива“,каза при откриването на центъра Димитър Николов.

Началникът на Регионалното управление на образованието Петя Петрова също поздрави присъстващите: „Вай-важното да вървим напред е да ексеприментираме, да не се страхуваме да грешим,да споделяме практиките си, защото отмина онова време, когато конкуренцията нездрава. Сега ние сме в сътрудничество, а РУО има за задача да направи образователните институции една идея по-отворени една към друга“.

На събитието децата представиха своите досегашни проекти в областта на STEM (наука, технологии, инженеринг и математика), с които завоюваха редица национални и международни конкурси.

В Бургаския свободен университет еврокомисар Габриел представи новия проект „Зелени пирати“, посветен на опазването на околната среда от замърсяване с микропластмаса. Проектът е част от инициативата „Хоризонт“ на Европейския съюз и се координира от Аерокосмически център на Федерална република Германия.

От българска страна участват експерти от БСУ, проф. д-р Севдалина Турманова – специалист по полимери от университета „Проф. д-р Асен Златаров“ и ръководител на регионалното представителство на БАН в Бургас, Институтът по океанология към БАН, както и ученици от ПГРЕ „Г. С. Раковски“ и ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“.

„Младите хора заявяват, че опазването на околната среда за тях е водещ приоритет. Те ни казват и нещо повече – искат да участват в това опазване на околната среда. Да предлагат решения, да имат достъп до информация. Де факто нашата инициатива „Пирати на пластмасата“ обединява света на младите със света на науката, на индустрията и на регионите, в които те живеят.

Това, което целим с инициативата младите хора да имат взаимодействие с учени, които да им разкажат, че зад пластмасата се крият химични таблици, много вещества, че те имат нужда да се рециклират.Нещо повече, мен ми се иска да отидем по-далеч – освен рециклирането може да се работи и в посока на  нови материали. Те да бъдат съобразени с изискванията за това околната среда да несе замърсява.

Инициативата показва,че трите свята – на образованието, на науката, на иновациите имат един обединител и това са младите хора.

Искам да покажем тяхната творческа енергия. Убедена съм, че ще бъдем впечатлени от много идеи.

Много важно е да обърнем внимание на местната специфика. Защото пластмасата на брега на морето трябва да си зададем въпроса, същата ли е като в планината или пък на други места. Това искам да проучим с младите хора.

Надявам се това да даде желание за кариера на младите хора в науката и иновациите“, каза Мария Габриел.

Проектът е с хоризонт до края на 2027 година. Той стартира през 2016 година.

 

 


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и