Четвъртък, 22 Дек 2022
    
Крими

Гранични полицаи спасиха от бурното море 38 нелегални мигранти в лодка

  22.09.2022 17:35  
Гранични полицаи спасиха от бурното море 38 нелегални мигранти в лодка

Георги РУСИНОВ

 

38 души, сред които 22-ма мъже, осем жени и осем деца, от които едно е бебе, представящи се за сирийци и афганистанци, бяха безопасно доведени до българския бряг от представители на Гранична полиция рано тази сутрин при сложна операция в Черно море. Това съобщиха на нарочен брифинг в Бургас – Директорът на РДГП – Бургас комисар Антон Мирков и началник сектор в Черноморски граничен координационен център – Ивайло Николов.

По думите им около 6:25 часа днес, чрез Информационната система за наблюдение „Синя граница“, в района източно от нос Шабла, е забелязан обект, движещ се в посока към границата с Румъния. Операторите направили опит да се свържат с плавателния съд, но отговор не е получен.

„Веднага към мястото бе изпратен граничен полицейски кораб. В 10:00 часа корабът успя да прехвърли на борда на плавателния съд проверяващата група и успяха да установят 38-те лица. Времето беше изключително лошо и не беше възможно лицата да бъдат качени на граничния полицейски кораб, затова проверяващата група остана на борда на плавателния съд и осигури безопасното плаване до пристанище Каварна. В 15:10 часа лодката застана безопасно на пристанището, но преди това й свърши горивото и се наложи да бъде прехвърлено такова от граничния полицейски кораб. В пристанището бяха направени медицински прегледи и регистрация. Към момента лицата са в добро здравословно състояние“, коментира Николов.

Комисар Мирков посочи, че към настоящият момент всео ще не е известен маршрута на лодката, както и кой е управлявал. Става въпрос най-вероятно за турски плавателен съд, между 7 и 8 метра, с малка надстройка. Липсвали са обаче каквито и да е обозначителни знаци по плавателния съд.

„Тъй като през тази година имаше два подобни случая в Румъния, общо взето движението на техните лодки се осъществява от едно населено място, което се намира на изток от Босфора – Шиле. От там курса е на север, на изключително голямо разстояние от брега, на около 50-60 морски мили и при достигане на румънска територия корабът се насочва на запад. Предполагаме, че маршрутът е бил същият“, обясни комисарят и добави, че е нямало как лодката да бъде установена по-рано именно заради това, че е плавала далеч навътре в открито море.

Миграционният натиск по море обаче като цяло не е висок. Последният случай у нас е бил през 2014-а, а в Румъния преди случаите от тази година – през 2017-а.

„Черно море е изключително лошо море, непридвидимо. Но разбира се ние сме готови да реагираме по всяко едно време и да си изпълняваме задачите. Предвид това, че случаите са четири за тази година, не се очаква някакво драстично увеличаване. Още повече, че колегите от Турция си изпълняват съвестно работата. Обменяме непрекъснато информация с тях. Времето тепърва предстои да се разваля и всяка една такава операция ще става по-сложна. Затова се надявам да няма повече случаи. Ето, днес не беше много бурно морето, каквито и опити да се опитаха да направят колегите да прехвърлят лицата на нашия кораб, останаха безуспешни. Съществуваше реална опасност да стане някое произшествие“, каза още комисар Мирков.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и