Четвъртък, 22 Дек 2022
    
Поморие

Денят на българската независимост бе тържествено отбелязан в Поморие

  22.09.2022 14:49  
Денят на българската независимост бе тържествено отбелязан в Поморие

22 септември 1908 година. Има такива дати – завръщания. Една земя, живяла през болката като „държава на Духа”, обявява своята независимост. Един народ извайва бъдещето си през светлината на вярата. А тя – вярата – винаги е свързана и с образа на Родината. Денят на българската Независимост! – праг е той, особен, съдбовен, светъл – отделя тъмата на зависимостта и примирението от силния, непокорния дух. Различни са лицата на независимостта, но винаги са избор. Избори. Посоки и пътища!

Година след година се завръщаме към 22 септември 1908. С гордост и с обич, с преклонение пред миналото и… с вяра се завръщаме. Днес тук, в нашето Поморие край морето, капка по капка продължаваме да съграждаме. За да е здрав градежът на българската Независимост!

Памет е тази дата. И в сиянието на радостта, че сме българи, че сме тук, на родна земя, с отломки минало и с надежда, и увереност в бъдещето, съграждаме цялото с име – България. Независима, истинска, обичана! За да я има светлата дата и занапред. За да се завръщаме! Честит празник!

 

Днес се навършват 114 години от провъзгласяването на България за независима. Празникът в Поморие започна с този въздействащ текст, написан от литератора Мариана Маринова – преподавател в СУ „Иван Вазов“ – гр. Поморие и прочетен от Сияна Христова – възпитаник на училището. Националният трибагреник бе издигнат от почетен караул от военно формирование 48940 – гр. Бургас, под звуците на химна в изпълнение на Общинския духов оркестър с диригент Ангел Панцирков.

За да бъде почетена паметта на героите, посветили живота си в името на Родината, протойерей Борис Георгиев от храм „Свето Рождество Богородично” отслужи благодарствен молебен, с певческото участие на дамски хор „Благовестие” с диригент Йорданка Туджарова. Пред лика на Левски и пред паметните плочи на участниците в борбата за Национално освобождение венци и цветя поднесоха кметът на община Поморие Иван Алексиев, председателят на Общински съвет – Поморие Адам Адамов, заместник-кметът Янчо Илиев, общински съветници, общественици, жители и гости на града.

Любовта към историята и родното се възпитава от съвсем ранна възраст. Гордост е за Поморие, че на тържеството присъстваха и десетки малки деца. Част от тях поднесоха поздрав към всички – група „Детелина“ към ДГ „Детелина“ – Поморие с ръководотел Дафина Асеникова и група „Златна рибка“ от ДГ „Веселушко“ с ръководител Красимира Тодорова.

Когато народът ни празнува често благодарността, обичта към Родината, преклонението пред героите и силата на молитвата вървят ръка за ръка с магията на фолклора. Прекрасен завършек на общоградското честване бе поставен с народни танци в изпълнение на „Сдружение Танцов клуб Чайка Бургас – Поморие” с ръководител Лиляна Христова.

Програмата продължава и тази вечер, от 18.00 часа в залата на НЧ „Просвета 1888“ – Поморие със спектакъл на ТФ „Петлите“. Вход свободен – заповядайте!


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и