Четвъртък, 22 Дек 2022
    
Айтос

С голямо хоро посрещнаха 22 септември в Айтос

  22.09.2022 14:46  
С голямо хоро посрещнаха 22 септември в Айтос

С концерта "20 години ДТС "Тракийче" при СУ "Христо Ботев" с ръководител Росица Кавръкова, Айтос празнува 114 години от обявяването на независимостта на България.

С ритуал за издигане на националното знаме и празнично обръщение на кмета Васил Едрев започна тържеството за Деня на независимостта, на площад "Свобода" в Айтос.

"Този ден го има, за да осъзнаем свободата си като отговорност. Има го, за да не се изличи значението на най-значимата ценност - националната независимост. Днес, имаме свободата да покажем, че сме горди хора, с независим дух. Да покажем, че заедно можем да се справим. С кризите, с инфлацията, с ежедневните трудности. Ще ни трябват много сили и кураж, и преди всичко - много работа.Но днес е празник, който ще посветим на талантливите деца на Айтос! Те са и традицията и независимия дух на айтоското бъдеще", каза още в словото си кметът, преди да излязат на сцената над 100-те танцьори на Детски танцов състав "Тракийче" и Танцов клуб "Генгер", всички те възпитаници на Художествения ръководител Росица Кавръкова.

Айтозлии аплодираха таланта на децата от "Тракийче"- състава на Средно училище "Христо Ботев", който през 2022 г., отбелязва 20-годишен юбилей от своето създаване. Безспорната заслуга за дълголетието и успехите на няколко поколения танцьори от "Тракийче" е на Росица Кавръкова. Стотици на площада аплодираха ръководителя, човека, професионалиста, който показа не само на децата, но и на стотици айтозлии красотата на българския фолклорен танц.

Заслужено беше признанието на Община Айтос за труда й, ЗА СЪХРАНЯВАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ТРАДИЦИИ И ЗА ДОСТОЕН ПРИНОС КЪМ КУЛТУРАТА. Кметът Васил Едрев връчи на г-жа Кавръкова Почетен плакет с Диплом по повод юбилея на ДТС "Тракийче" и Грамота на Танцов клуб "Генгер".

Грамота и признание за продължаване на традициите получиха още съставите на Читалището и на Тракийско дружество "1897 Петър Киприлов" - Айтос.
А концертът? В продължение на близо два часа, публиката се възхищаваше и вълнуваше, аплодираше всеки танц и се радваше искрено на таланта на децата и на дамите от Клуб "Генгер". Кулминацията беше на финала - над 100 танцьори на различни възрасти изпълниха площада, с благодарност към ръководителката си и СУ "Христо Ботев". После поведоха поведоха общо айтоско хоро. Включиха се стотици родители, учители, приятели, граждани... И май, толкова дълго хоро, в Айтос скоро не беше се случвало....


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и