Четвъртък, 22 Дек 2022
    
Избори 2022

Водачът на листата на ГЕРБ-СДС Жечо Станков: Нека бъдем обединени днес, когато страната ни е изправена пред предизвикателства

  22.09.2022 13:56  
 Водачът на листата на ГЕРБ-СДС Жечо Станков:   Нека бъдем обединени днес, когато страната ни е изправена пред предизвикателства

С поднасянето на венци и цветя пред паметника на 24-ти Черноморски пехотен полк кандидатите за народни представители от коалицията ГЕРБ-СДС в Бургас отбелязаха Деня на Независимостта.

 „Нека в този ден отдадем заслужена почит на онези, които ни дадоха пример за единство в съдбовни за нацията ни моменти. Нека бъдем обединени и днес, когато страната ни е изправена пред редица предизвикателства. Нека бъдем достойни наследници на нашите деди и да съхраним жаждата за свобода и независимост, за да пребъде България!“, заяви водачът на листата в 2 МИР – Бургас Жечо Станков.

По традиция церемонията в Бургас започна с тържествена литургия и издигането на трите знамена – националният трибагреник, флагът на ЕС и знамето на Община Бургас, на площад „Атанас Сиреков“.

На 22-и септември през 1908 г. българската държава, една от най-старите в Европа, обявява своята Независимост. Това става 30 години след Руско-турска война от 1877-78 г., която приключва с подписания на 3 март 1878 г. Санстефански мирен договор. Така България отново се появява на картата на Европа след петвековно османско владичество.

Обявяването на Независимостта става с манифест на княз Фердинанд във Велико Търново. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя. Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта (Турция), а след това и Великите сили признават официално българската независимост.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и