Четвъртък, 22 Дек 2022
    
Бургас

Бургас се побратими с казахстанския град Павлодар

  22.09.2022 12:24  
Бургас се побратими с казахстанския град Павлодар

Кметът Димитър Николов облече шабан, председателят на Общинския съвет проф. Севдалина Турманов-камзол

 

Силвия ШАТЪРОВА

 

Тежки дарове от казахстански гости получиха кметът на Бургас Димитър Николов и председателя на Общинския съвет -проф. Севдалина Турманова. Двамата бяха облечени с казахските национални дрехи-шабан и камзол, които се дават на важни гости.

Днес официално Бургас се побратими с град Павлодар от Република Казахстан, за което има решение на Общинския съвет в Бургас.

Подписите си под документите поставиха кметовете на двата града Димитър Николов и Асаин Байханов. Двигателят на целия процес е посланикът на Казахстан Избастин Темиртай.

Казахстанката делигация е на посещение в Бургас, като в нея са включени бизнесмени.  Утре те ще имат срещи с бургаския бизнес.

Побратимяването цели връзки в сферата на културата и основно икономически ползи.

350 българи живеят в казахстанския град, като благодарение на общината там те пазят своята идентичност, за което кметът Николов благодари на своя колега Байханов, като му подари картина и риза с български шевици.

Бургас е третия български град, който се побратимява с казахстанки град,  близки връзки имат Варна и Благоевргад.

На подписването присъства и почетния граждананин както на Бургас, така и на Павлодар -Димитър Димитров -Херо, който бе изключително щастлив. Херо е бил треньор в града и познава много добре хората, управата му и е мост между двата града.

Казхастанката делегация се включи в честванията по случай Независимостта на България, като поднесе и цветя на памчетника на загиналите във войните войници и офицери пред Гарнизонен военен клуб.

 

 

 


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и