Неделя, 25 Сеп 2022
    
Бургас

Лодки - разузнавачи дебнат появата на паламуд и сафрид

  21.09.2022 17:00  
Лодки - разузнавачи дебнат появата на паламуд и сафрид

Рибарите стягат мрежи

Дона МИТЕВА

Активният риболовен сезон още не е  започнал. В морето винаги има по няколко лодки, които вадят празни мрежите си. Те играят ролята на разузнавачи. Когато се появи устойчив улов – тогава влизат всички.

„Появи се малко сафрид. Циганка - дребен паламуд също излезе. Това дава индикация, че ще има улов, но на този етап сезонът не е започнал още“, казва Димитър Янчев – Брадата.

Рибарите са свикнали с шквала, вятърът, който направи поразии в Бургас или както те го наричат бора.

“Когато времето е нестабилно лодките избягват да излизат в морето. Изчаква се. Винаги в края на летния сезон има една две бори или провези, както още им казваме, да са се изравнят температурите вода – въздух. Това е нещо нормално. Тази година вятърът бе малко по-силен - с около двадесетина километра в час повече и по-неочаквано връхлетя.

Свети Никола ни опази - в рибарското селище няма проблеми. Този вятър е краткотраен и се получава от прегряване на сушата, не влияе на рибата. Явлението е много краткотрайно“, обяснява Янчев.

Има индикации и за паламуд. Но това, че в момента няма още риба няма нищо общо с вятъра бора, категоричен е опитният рибар.


Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Проф. Тодор Кантарджиев: Вече може да си отдъхнем от COVID
  25.09.2022 09:51      

Вече можем да си отдъхнем и както каза Световната здравна организация краят на пандемията се вижд