Сряда, 21 Дек 2022
    
Бургас Общество

Седем полицейски КПП-та дебнат за каналджии в областта (СНИМКИ)

  21.09.2022 13:02  
Седем полицейски КПП-та дебнат за каналджии в областта (СНИМКИ)

Само за ден са установени три случая на трафик на нелегални мигранти

 

Георги РУСИНОВ

 

От вчера на територията на Бургаска област работят седем полицейски КПП-та, чиято основна цел е да спира каналджиите да не навлизат във вътрешността на страната и градовете от областта. Едното от КПП-тата е в района на „Пода“. Днес на място, директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов и началникът на отдел „Охранителна полиция“ и КАТ – комисар Марин Димитров излязоха с повече подробности пред журналисти.

„Областна дирекция, заедно с Жандармерията в Бургас изградихме 7 КПП-та на база анализ на пътя на преминаващите трафиканти с нелегални мигранти. Те са разположени на различни точки в област Бургас. Нашата цел е да има един много добър филтър на превозните средства и при установяване на такива, които превозват нелегални мигранти, да предотвратим преминаването им през страната и да не допускаме навлизането им в градовете. Точките са на територията на няколко общини – Бургас, Карнобат, Средец, както и други. Вчера от 12:00 часа на обяд започнахме да работим и вече има резултат“, заяви старши комисар Калоянов.

Той обясни, че до 8:00 часа тази сутрин са били установени три случая на каналджии.

„Тук, където се намираме са установени превозен автомобил и следващ го такъв с водачи български граждани. Във второто превозно средство имаше седем нелегални мигранти, които бяха от Ирак. Водачите на двата автомобила, които спряхме са с извършена проба за наркотици и тя беше положителна. Още един такъв случай имаме близо до Русокастро, където са установени 17 нелегални мигранти, с водач, който също е задържан. Третият случай е на двама сирийски граждани, с хуманитарен статут, които са водачи на автомобил с нелегални мигранти. И те са задържани“, уточни директорът на ОДМВР-Бургас.

Старши комисар Калоянов добави, че освен основната дейност да предотвратяват навлизането на трафикантите към вътрешността на страната и респективно преминаването им през градовете, КПП-тата служат и за превенция по пътните нарушения.

„За времето, откакто работят КПП-тата са проверени над 280 автомобила и над 320 лица. Има актове на водачи, които са извършили нарушения на пътя“, посочи той.

Директорът на бургаската дирекция е категоричен, че КПП-тата ще останат, докато е необходимо. Правят се ежедневни анализи и при нужда ще бъдат местени в други точки на областта.

Комисар Марин Димитров заяви, че миграционният натиск към областта е налице и заради това са взети конкретните мерки.

„Това, което виждате като организация е отговор на натиска“, уточни началникът на КАТ-Бургас.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и