Вторник, 20 Дек 2022
    
Поморие

Активират държавна помощ за компенсиране на щетите в лозовите масиви в землището на град Поморие

  20.09.2022 13:34  
Активират държавна помощ за компенсиране на щетите в лозовите масиви в землището на град Поморие

Ще бъде активирана държавна помощ за компенсиране на щетите в лозовите масиви в землището на град Поморие. Това каза заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков, който направи оглед на щетите, нанесени от бурята в лозовите масиви край Поморие, заедно с кмета на града Иван Алексиев и областния управител на Бургас Мария Нейкова.

До момента са подадени 46 заявления от земеделски производители за нанесени щети върху лозовите масиви. Четири екипа на Областната дирекция „Земеделие“ в Бургас оценяват щетите, които поеха ангажимент в рамките на 3 дни да обходят всички засегнати площи. Направените до момента огледи дават основание да се приеме, че са засегнати 2500 дка лозови масиви, а продукцията е 100 процента унищожена.

Стопаните с изцяло унищожена продукция ще бъдат компенсирани чрез схемата „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични събития, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия“. В помощ на Общинската служба по земеделие са общинските служби на Бургас и Несебър, както и Областната дирекция по земеделие. Засегнатите лозови насаждения се намират в землището на град Поморие, където са унищожени около 2500 дка.

Областният управител проф. Мария Нейкова настоя да се търсят всички възможни начини пострадалите лозари да бъдат обезщетени по европейските и национални фондове.

По разпореждане на министъра на земеделието Явор Гечев към ставката за обезщетение ще бъдат добавени и допълнителни средства за почистване на последиците от бурята, каза заместник-министърът Джиков. Ще се търсят всички възможни начини за компенсиране на засегнатите земеделски производители. Лозарите, чиито лозя са в мониторинг, трябва лично да подадат заявления и към Държавен фонд земеделие, чрез регионалното представителство.

Кметът Иван Алексиев още веднъж напомни на земеделските производители всеки персонално да изготви заявление за обезщетение, което да подаде в Общината: Сформирана е междуведомствена комисия за оценка на щетите, имаме съдействието на местната служба „Земеделие“. Изискали сме официално становище от метеорологична служба за условията на 17.09.2022 г. То, както и заповедта за обявеното бедствено положение, ще бъде публикувано на страницата на Община Поморие, за да може да го прилагате към документите си. Правим необходимото, за да се намери механизъм, по който да бъдете обезщетени, като това касае не само продукцията, но и нарушената конструкция. Виждам воля в лицето на държавата, в присъствието на заместник – министър Джиков, на областния управител Мария Нейкова, на директора на Изпълнителна агенция по лозата и виното Георги Тодоров. Това ми вдъхва увереност, че нещата ще се случат!

На срещата присъства и Лидия Станкова – директор на областна дирекция „Земеделие“ и Мирослав Стефанов – директор на областна дирекция „Държавен фонд Земеделие“.

 

 


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и