Неделя, 25 Сеп 2022
    
Бизнес Бургас

Освободиха всички членове на КЗП

  20.09.2022 10:40  
Освободиха всички членове на КЗП

Прекратени са мандатите на всички членове на Комисията за защита на потребителите (КЗП). Това съобщават от КЗП в разпространено изявление по темата.

Освободени са председателят Иван Френкев и членовете Николай Мравов и Велина Великова. На тяхно място за председател на КЗП е назначен Стоил Алипиев, а членове - Ангел Джалев и Константин Арабаджиев, съобщиха от пресцентъра на КЗП.

"Служебното правителство на президента Румен Радев извърши поредното безпрецедентно нарушение на законодателството, като без никакви законови причини прекрати мандата на всички членове на Комисията за защита на потребителите", се казва в изявление на Комисията за защита на потребителите.

"Смяната от служебно правителство на законно избран от редовен кабинет с петгодишен мандат орган е безпрецедентен акт в европейската практика. Това е груба намеса в независимостта на контролните органи. Още повече, че през последната година комисията показа конкретни резултати в дейността си за защита на потребителите като се превърна в една от най-видимите институции в държавата", се посочва още в изявлението.

"За пореден път правителството, начело с Гълъб Донев, взема решение, което надхвърля правомощията на служебен кабинет съгласно Конституцията. Ще търсим правата си по съдебен път и ще сезираме европейските институции", заявяват още от КЗП.


Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?


Резултати

Мнения

Мнения Общество
Проф. Тодор Кантарджиев: Вече може да си отдъхнем от COVID
  25.09.2022 09:51      

Вече можем да си отдъхнем и както каза Световната здравна организация краят на пандемията се вижд