Понеделник, 19 Дек 2022
    
Избори 2022 Мнения

Галя Желязкова, кандидат за народен представител от Коалиция ГЕРБ - СДС: „Доказали сме, че можем да управляваме в кризи и след тях“

  19.09.2022 15:44  
Галя Желязкова, кандидат за народен представител от Коалиция ГЕРБ - СДС: „Доказали сме, че можем да управляваме в кризи и след тях“

Това, което се случва в общините в момента, е със средства, осигурени от времето на управлението на Бойко Борисов от мандат 2017 - 2021

 

 

Галя Желязкова е на 34 г., родена в Бургас. Завършила е бакалавърска степен по „Бизнес администрация”, има магистратура по „Международен бизнес и мениджмънт".

Нейната кауза е Бургас! Два мандата (2011 г. – 2017 г.) е била общински съветник в Община Бургас. Народен представител e в 44-ото и 46-ото Народно събрание на Република България.

Изборът й за ПП ГЕРБ през 2006 г. не е случаен. Тогава партията повярва на нея и на други млади хора в стремежа им за промяна, за развитие и за по-добри политики.

Към днешна дата Галя Желязкова е член на Контролната комисия на ПП ГЕРБ и зам.-председател на МГЕРБ.

Нейни приоритети са:

За младите хора - осигуряване на сигурност, стабилност и шанс за развитие;

За общините и малките населени места в област Бургас

 

 

 

Интервю на Силвия ШАТЪРОВА

 

 

- Госпожо Желязкова, как ще провокирате хората да излязат да гласуват в една поредна кампания за извънредни избори?

- През последната година и половина сме на четвърти избори за парламент, хората започват да губят доверие в политиците. Това е най-големият проблем, който усещаме, освен тревожността у тях как ще преживеят зимата. Затова смятаме, че на първо време е важно да излезем с апел да се доверят на нашите думи за това колко са важни тези избори на 2 октомври. Колко е важно след тях да излезем със стабилно правителство, което да стъпи на основните принципи на националните ни интереси, да успее да стабилизира държавата и да я върне в нормални релси, в които е била преди време. Ако това безвремие продължи, ще става все по-зле. Апелът ни е да излязат и да гласуват с разум и да подкрепят едни смислени предложения, които могат да стабилизират страната и да решат кризите.

Апатията сред хората идва от постоянната омраза, която се насажда в обществото. Свидетели сме на опорките, които дойдоха от „Продължаваме промяната“, за това как ГЕРБ трябва да се пенсионира. Аз не се считам за стар политик, въпреки че се занимавам дълги години с политика. Имаме избиратели, и то немалко, те са ни гласували доверие. Опонентите ни създадоха това напрежение и разделение и то води до апатия и липса на вяра в политиците, че могат на практика да променят нещо.

- Готови ли сте вие от ГЕРБ да направите мост между политическите сили, така че да не продължи това разделение?

- Считам, че да. Ние сме били в три правителства, две от тях коалиционни - веднъж с „Реформаторския блок“, веднъж с „Обединени патриоти“. Не е лесно да се работи в коалиция, но ние сме доказали, че сме добър партньор и сме се стремели да следваме управленската програма, правена съвместно с коалиционните партньори. За нас водещо беше тя.

След 2 октомври всяка една партия трябва да направи сериозни политически компромиси в името на гражданите и запазване стабилността на държавата. Постоянно получаваме информация от служебното правителство колко са нестабилни приходите в бюджета, дали ще има газ след 1 октомври. За това, че няма компенсации за бизнеса - ако те спрат, инфлацията ще скочи двойно и тройно. Тези компенсации помагат да са по-ниски нивата й. Считаме, че ние винаги сме показвали, че сме диалогични. Нормално е на избори всеки да е срещу всеки, ние гледаме да запазим и малко искрица положителност, защото ако хората слушат само критика, те още повече се обезверяват. Ние в нашите срещи с хората се опитваме да им вдъхнем надежда, да им кажем, че има още време и можем да спасим ситуацията и ги призоваваме да гласуват.

- Кои са приоритетите, за които ще работите и кои са законопроектите, които не търпят отлагане?

- На първо време трябва да се приемат антикризисни мерки, до средата на ноември ще се сформира правителство. Най-важното след него е държавният бюджет. Това, което направиха колегите в предното Народно събрание - да приемат бюджет след започването на годината, постави общините, институциите в едно безпрецедентно състояние. Те разполагаха с 1/12 от предходния бюджет, но спрямо 2021-ва, 2022 година е съвсем различна и всички стоки и услуги са по-високи и това постави общините в трудна ситуация. От там страдаха и хората.

Каквато и предизборна кампания да сме правили - за Народно събрание, за Европейски парламент, за президент - хората се интересуват какво се случва в тяхната община, в тяхното малко кътче, улица и когато държавата остави общините без подкрепа, по този начин страдат хората, които живеят в тях.

Кметът Димитър Николов бе предложил 28 хубави проекта за града, за първи път нито един не беше финансиран и подпомогнат от правителството. Това е олицетворение на една политическа битка, за разлика от тях, ние като партия никога не сме делели кметовете на наши и ваши. Помагали сме на всички.

Смятам, че на първо време е важен бюджетът, там ще се заложат социални и енергийни мерки, които са спешни и наложителни. Не на последно място и пакетът от закони, които касаят Плана за възстановяване и устойчивост. Докато другите държави от ЕС са си изхарчили парите, ние не сме ги взели и се още не сме готови и подготвени да получаваме пари по него. Седем месеца наблюдавахме едно бездействие. Слушахме по цял ден представители на другите партии говорят как ще приемат едни закони и така не приеха нито един. Можеха още декември да направят бюджета и да отпушат процесите, като тръгнат и законите, които касаят плана за възстановяване. Това са средства, от които можем да се възползваме и те да влязат в нашата икономика.

През 2017 година, когато стартира нашето правителство, заложихме средства за реформа в образованието, след което средства за отбраната, имаше и социален пакет. Политиките на едно правителство се очертават през бюджета. Затова смятам, че това ще е най-важното нещо.

- Кои са проблемите на две малки общини като Средец и Сунгурларе, върху които имате поглед?

- Четири години отговарях за тях. Те са най-големите като територия и населени места, истината е, че за година и половина не получиха нищо. Тежко изкараха зимните месеци, те са големи по площ, но не и по население и средствата от бюджетите им не са големи. И Общината не може да инвестира в отделните села.

За Средец наблягаме, като считаме, че е много важен четирилентовият път Бургас - Средец. Средец е близо до Бургас, чрез пътя ще имат достъп до образование, здравеопазване и работа в Бургас, а ще могат да си живеят в Средец.

Местната власт в Средец се сблъска с доста неприятности като завишаване на сметките за електричество и притеснението дали държавата ще му помогне да си плати тока.

Мога да кажа, че Средец се управлява от наш кмет, той винаги се е справял с кризите с повече икономии и разпределяне на средствата. Преди няколко дни открихме игрище по плажен тенис. Въпреки че е трудно времето, има апатия и отрицание в обществото, хората в малките населени места искат да живеят по-добре, градът им да се развива.

Искат да се инвестира в детски градини, училища и нашите общини са олицетворение на по-добро. Това са основните желания на хората- да живеят в едно по-хубаво, по-сигурно, по-приветливо място.

В 46-ото НС зададох въпрос към министър Виолета Комитова, която спря няколко пътища в региона с мотива, че няма пари за тях, а те бяха между 50-80% готови. Тя просто ми каза, че не може да се раздават толкова пари за пътища. И в годините, в които съм била общински съветник и депутат няма среща, на която хората да не ме попитат: „Кога ще се прави ремонт на тази улица?“. Хората имат потребност от добри пътища и нашето правителство инвестираше в асфалт. Не е точно вярна тезата, че асфалт не се яде. Когато караш по лош път, ти си разбиваш колата и даваш пари за ремонт.

В Сунгурларе ситуацията не е по-различна, там се действаше за проект за улично осветление. Държавата го спря, имат нужда от държавна помощ, за да си оправят инфраструктурата. Правят се ремонти на две училища, но парите са осигурени от нашето управление. Това, което се случва в общините в момента, е със средства, осигурени от времето на управлението на Бойко Борисов от мандат 2017 - 2021.

Умишлено се забавя работата по Програмите, това е също средство да влязат средства в общините и те да облагородят средата. За нас умишлено се забави и Планът за възстановяване, защото нямат експертен капацитет. В ГЕРБ винаги сме твърдели, че сме млади и образовани. Младостта сама по себе си не е достатъчна, трябва да има уважение към институциите, към това, което е правил човекът преди теб. Не може да дойдеш и да удариш хикса, защото нямаш това време. Държавата не е трибуна, на която да започнеш да се учиш. Когато стъпиш в Народното събрание, трябва да знаеш какво да правиш, ако тръгнем към още едни избори, хората ще бъдат отчаяни. Ние се стремим да им вдъхнем надежда и позитивно мислене, че имаме добре подготвена програма. Тя е около 140 страници. Правим доста промени в туризъм, социална политика. Това, което сме говорили преди една година, то не е актуално, особено след данните на служебния министър на финансите, че в бюджета няма приходи, с които да се покрие увеличението на пенсиите от 1 октомври. Това е тревожно.

Ние сме доказали, че европейските институции ни уважават, ще подготвим добър бюджет и да се работи по Плана за възстановяване. Считаме, че с експертите, които притежаваме, може да се случи изключително бързо.

Ние сме го доказали преди, управлявали сме след като са били спирани по време на Орешарски европейски програми и г-н Борисов застана начело на власт. Изключително бързо успяхме да се мобилизираме и да върнем доверието на европейските институции.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и