Понеделник, 19 Дек 2022
    
Бизнес Култура

Над 100 български творци участват в първия литературен конкурс на БМФ Порт Бургас

  19.09.2022 11:18  
Над 100 български творци участват в първия литературен конкурс на БМФ Порт Бургас

Темата за връзката между природата и човека, за доброто и как то може да бъде съхранено вдъхнови  105 автори на възраст от 10 до 80 години, изпратили свои творби за участие в първия литературен конкурс на „БМФ Порт Бургас”. Концесионерът на пристанищните терминали „Бургас Изток 2” и „Бургас Запад” обяви конкурса на 24 май  т.г. като част от социалната си програма. Условно той бе  разделен на две  категории: за деца и ученици до 18-годшна възраст на тема  „Дървото, което разказва приказки” и за автори на възраст над 19 години на тема „Дървото с добрия и лошия плод”. Регламентът не постави никакви жанрови ограничения. И в двете възрастови групи авторите участваха с есе, разказ, фейлетон или стихотворение.

„БМФ Порт Бургас” е концесионер на двата пристанищни терминала от 2012 г. и оттогава активно присъства в обществения живот на града.  Дружеството обяви първия си литературен конкурс, за да подкрепи  литературната традиция в морския град, вдъхновена от красотата и хуманизма, да съдейства за откриването и популяризирането на нови литературни дарования, да поощри създаването на произведения, пропагандиращи характерните за съвременния човек морални ценности. Рекордният брой участници доказва, че целта е постигната.  Идеята излезе отвъд границите на Бургас. Информацията за конкурса достигна до голям брой литературни клубове, училища, читалища и творчески сдружения в цялата страна. Със свои творби в конкурса участват автори от почти всички градове в страната, а също и български творци от чужбина – Великобритания, Канда и др. Техните произведения са вече в ръцете на компетентното жури в състав: Николай Фенерски - писател, есеист и сценарист; Елка Василева – поет и журналист; Весела Джунджурова – представител на „БМФ Порт Бургас”.

Победителите ще бъдат обявени на 13 октомври 2022 г. на официална церемония по награждаването в Центъра за съвременно изкуство и библиотека - Бургас, зала „Акад. Константин Петканов”, която ще започне в 18 часа и ще бъде излъчвана онлайн. Класиралите се на първо, второ и трето място ще получат парични награди. Наградените творби ще бъдат публикувани в специализирани сайтове за литература.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и