Неделя, 18 Дек 2022
    
Бургас Мнения Общество

Лазар Налбантов, директор на ОУ "Найден Геров" Бургас: Трябва да се вдигне режийната материална издръжка

  18.09.2022 17:53  
Лазар Налбантов, директор на ОУ \

Дона МИТЕВА

Един от сериозните въпроси, които си задават директорите та бургаските училища със започването на учебната година, а и не само те е това докъде ще им стигнат бюджетите. Притесненията идват от повишените сметки.

Училище „Найден Геров“ има собствена отоплителна система –локално парно на пелети. До края на календарната година директорът Лазар Налбантов е спокоен, защото е в сила старият договор, на старите цени за пелетите и дотогава е спокоен, защото парите за това перо са заложени в бюджета.

„От първи януари следващата година цените на пелетите ще са нови и ще ни е трудно. Ще видим как ще разписваме новите бюджети. Вече сме подели справка към Просветното министерство за актуални цени на пелети. Вероятно тези сведения ни ги поискаха във връзка с евентуална дотация. Така че разчитаме и на това. При всички случаи ще имаме нужда. Още повече, че през януари няма да е влязъл в сила и новият бюджет. Той обикновено тръгва от март. Може да се стигне дотам, че да нямаме в наличност средства“, казва Налбантов.

Училището е санирано, отоплителната му система е добра. Но въпреки това икономии няма как да се правят. Парното работи с намален режим, но опитът е доказал, че не е добре да се спира, защото е по-лошо и се харчи повече, когато трябва да се пусне отново.

„Притесняваме се малко и с електричеството, защото година за година се подписват договорите с доставчика. През октомври изтича настоящият ни договор. Макар да нямаме отопление на ток, все пак сме големи сгради и акумулираме някаква, и то немалка сметка за ел. енергия. Досега имахме дотация от държавата. Новите цени не знам какви ще са.

Смятам, че за догодина трябва да вдигне режийната материална издръжка на училищата, и то не с някакви си 10%, а солидно при новите условия. Иначе ние няма да можем да си поддържаме материалните бази. 10% е смешно, тя инфлацията е далеч по-голяма. Тези проценти не покриват инфлацията“, прави сметките Лазар Налбантов.

Що се отнася до икономиите той смята, че не е редно в едно учебно заведение да се правят икономи. „Ние спестяваме, а лишаваме децата от някакви например допълнителни дидактически, образователни пособия.

„В консумативите се ограничаваме, защото всички, свързани с техниките, поскъпнаха много. Ограничили сме колегите, но пък как няма да разпечаташ упражнения, тестове. Да, наложени са някакви лимити, но с мярка“, обяснява директорът.

Само дни преди старта на учебната година кметът Димитър Николов и зам.-кметът по образование Йорданка Ананиева посетиха ОУ „Найден Геров“, за да проверят на място как върви подготовката за новата учебна година.

Директорът Лазар Налбантов запозна гостите с постигнатите високи резултати на учениците на външното оценяване за IV и VII клас през изминалата учебна година.

Кметът остана изключително доволен от извършените ремонтни дейности със собствени средства за подобряване на материално-техническата база на школото. Става въпрос за изграждане на топла връзка между учебните корпуси, изцяло ремонтирани санитарни възли на начален етап, осигуряване на топла вода от локалната отоплителна система, изготвяне на проект за нова класна стая. Подновена е част от дворната площадка с помощта на Община Бургас.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и