Неделя, 18 Дек 2022
    
Бургас Общество

Дияна Петкова, директор на ОУ „Антон Страшимиров“ - Бургас: Още ноември ще светнем на червено с отоплението

  18.09.2022 16:50  
Дияна Петкова, директор на ОУ „Антон Страшимиров“ - Бургас: Още ноември ще светнем на червено с отоплението

Дона МИТЕВА

Училището, което Дияна Петкова управлява – ОУ „Антон Страшимиров”, е на централно парно отопление - това години наред бе сериозно улеснение за всички. Сега обаче, когато енергийната криза е в стихията си, а цените непредсказуеми, се превърна в сериозен проблем. В началото на учебната година започват и притесненията за отоплителния сезон.

„Със сигурност ще имам нужда от финансова помощ, защото през ваканцията направихме много ремонти. Доста средства вложихме точно в ремонти на сградата. За нашето училище със сигурност няма да стигнат парите от бюджета. А с тези цени изобщо не може да се направи някаква предварителна сметка. Не трябва да се забравя, че ще дадем и увеличението на заплатите на работещите в сферата на образованието“, казва Петкова.

По нейни сметки още в началото на отоплителния сезон ще се появят и проблемите със заплащането на парното.

„Започне ли отоплителният сезон, а той вероятно както предходни години, ще започне октомври, ще се появят и проблемите. Ноември, ако се застуди, ще светнем на червено, когато дойдат първите сериозни плащания. Всичко е увеличено – топла вода, електричество…“, обяснява директорката. Тя подчертава, че парното в училището е много старо. „Не мога да огранича където няма ученици да се изключва отоплението. Ако сме с модерна система и локално парно - да, но при нас нищо не може да се пипа. Тези, които са на локално парно, могат да кажем в 15.00 - 15.30 часа да намаляват парното, при нас това няма как да се случи. Нямаме котел, нямаме нищо, всичко идва от „Топлофикация“, категорична е Петкова.

В училище „Антон Страшимиров“, което се намира в бургаския квартал „Славейков“, са на двусменен режим на обучение и се учат близо 1000 ученици.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и