Четвъртък, 15 Дек 2022
    
Айтос

Успешен старт на новата учебна година в община Айтос

  15.09.2022 11:15  
Успешен старт на новата учебна година в община Айтос

260 първокласници тръгнаха на училище на 15 септември в община Айтос. Във всичките седем училища, в които има начален етап, първолаците бяха посрещнати с празнични арки, програми и с много подаръци и изненади. Кметът Васил Едрев традиционно дари всички първолаци в общината с комплект помагала, писалки и моливи.

Градоначалникът присъства на откриването на учебната година в двете градски средни училища – СУ "Никола Вапцаров" и СУ "Христо Ботев". Специално място в празничното си слово към училищните общности, градоначалникът отдели за най-малките ученици. Пожеланието му към тях е "с желание да извървят дългия път до последния училищен клас". Преди да влязат в класните стаи, малчуганите получиха още съвети от кмета. "Помнете, че всеки урок е важен, а вашият учител е най-добрият приятел, който ви води по пътя на знанието!"

Тържествата за първия учебен ден в Айтос започнаха рано сутринта. Още в 8.30 ч. учители, ученици, родители и гости изпълниха двора на СУ "Никола Вапцаров". Броят на първокласниците и паралелките в училището е пораснал. Три ще са тази година паралелките със 72-ма първокласници. Екипът на директора Ирина Вътева успешно се е справил и с държавния план-прием. За новата учебна година са приети 105 осмокласници. Интересът към айтоското училище се дължи на атрактивните специалности „Компютърна графика“, „Малък и среден бизнес“, „Интериорен дизайн“ и профил „Природни науки“, призна Вътева.

Директорът развълнува общността с емоционален поздрав, припомни успехите на училището и очерта важните предстоящи събития. Още на 16 септември СУ "Никола Вапцаров" ще направи голяма и успешна крачка към модерна училищна среда за своите възпитаници и преподаватели. През втория учебен ден училището тържествено ще открие чисто новия СТЕМ Център за природни науки, изследвания и иновации по Националната програма "Изграждане на училищна СТЕМ среда" на МОН.

Час по-късно, в 9.30 ч. зазвучаха вечните училищни песни и в двора на СУ "Христо Ботев" в Айтос. Най-голямото и най-старо училище, което през 2023 г. ще празнува 155 години от създаването си, стартира новата учебна година с емоционална програма. Преподавателката Лазарина Янчева влезе в ролята на "Главна пчела", която не желае да ходи на училище и подканя ято пчелички да щуреят. Водещата, преподавателката по музика Цвета Андреева, им опонира, разказвайки за най-вълнуващите училищни моменти и за предимството да имаш знания. Директорът Пенка Кирязова поднесе поздрави с пожелания за успешна и присъствена учебна година.

Кметът Васил Едрев заяви, че 15 септември е празник за всички. "Начало и надежда за успешна нова учебна година в община Айтос! Силно вярвам, че тя ще е присъствена и запомняща се. Заедно сме на старта! Ще бъдем заедно и през всички дни на учебната година. За да се радваме на успехите, да преодоляваме трудностите и да посрещаме предизвикателствата", каза още в словото си кметът.

Най-интересно беше в празнично украсените класни стаи на първокласниците. Децата се радваха на много подаръци - от Общината, от Ротари клуб - Айтос, от родителите и учителите.

Със специално обръщение преди 15 септември ръководството на СУ "Христо Ботев" се обърна с апел към учителите, учениците, родителите и гостите. "Цветя не носете, парите за Карлово отделете!" Училището се включи в мащабната акция за подпомагане на пострадалите от наводненията в Карловско. Дарителски кутии за тази цел имаше на видно място около входа на училището. И кутиите се пълнеха, но и цвете имаше за всеки от любимите учители.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и