Вторник, 13 Дек 2022
    
Айтос

Какво се случва година след тежката катастрофа в Айтос, отнела живота на баща и двете му деца

  13.09.2022 11:39  
Какво се случва година след тежката катастрофа в Айтос, отнела живота на баща и двете му деца

Георги РУСИНОВ

 

Точно една година от трагичната катастрофа в Айтос, отнела живота на баща и двете му деца, се навършва днес. Вечерта на фаталния 13 септември 2021-а камион навлезе в насрещното движение на влизане в Айтос и буквално премаза автомобила, в който Нури Хюсеин и децата му се придвижват. Семейството загина на място, а ученик бе ранен и в тежко състояние.

След трагедията капката на търпение буквално преля и седмици наред айтозлии организираха протести на мястото на инцидента, което не за пръв път се оказва фатално за човешки живот. Само година по-рано отново камион, придвижващ се по същия път помля редица автомобили, в резултат на което млада бременна жена изгуби живота си.

Първият протест на айтозлии и съпричастни с трагедията на семейството хора от околни айтоски и руенски села даде енергия на редица промени, които трябваше да се инициират. Някои от тях се случиха, но други – като проекта за изграждането на обходен път на града продължават да събират прахоляк на някое бюро в регионалното министерство. Дойдоха министри на място, обещаха, но обещанието си остава към момента само обещание. Политическата криза, в която се намира държавата не дава възможност, на който и да е регионален министър да задвижи проекта за обходен път на Айтос. А именно за алтернативно трасе, обикалящо града настояваха най-вече айтозлии.

Трябва да се отчете, че известено време след тежката катастрофа компетентните органи взеха мерки, сред които и пълното спиране на движение на камиони през града, както и поставянето на кантари, които да проверяват претоварени ли са тежките машини. Направиха се и аварийни отбивки преди началото на града, за да може в случай на отказ на спирачки, шофьорите на камиони да отбиват, за да не се стига до други инциденти. Спирането на движението им през Айтос обаче създаде главоболия за руенски и поморийски села, през които тежките машини започнаха да минават. Наложи се и там да се взимат мерки от органите на реда и АПИ.

Мерките обаче бяха временни и сега камиони продължават да минават по толкова натоварения път Айтос-Провадия, който се явява най-удобната връзка между Южна и Северна България.

И така айтозлии продължават да се надяват най-накрая проектът за обходен път да стартира. За да се случи това обаче ще е необходимо работещо правителство и най-вече казусът да бъде повдигнат отново пред бъдещото управление на държавата (б.а. ако изобщо има такова след тези избори), защото паметта на българина е твърде къса и се сещаме едва при следващия инцидент.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и