Понеделник, 12 Дек 2022
    
Приморско

Въпреки кризата: Кметовете на Приморско и Китен отчитат добър сезон

  12.09.2022 17:01  
Въпреки кризата: Кметовете на Приморско и Китен отчитат добър сезон

Георги РУСИНОВ

 

Въпреки кризата, Приморско и Китен отчитат добър сезон за изминалото лято 2022. Това заявиха кметовете на двата курорта д-р Димитър Германов и Николай Марков.

„Труден сезон, предвид обстоятелствата. Аз много пъти го казах, в ситуация на световна криза, ние няма как да сме оазис на спокойствието с тази жестока конкуренция от Гърция и Турция. Съвсем нормално беше да има известен спад. Все още нямаме цифрите, но мога да кажа, че беше един сравнително добър сезон. Когато бизнес и община работят заедно, нещата се случват“, обясни градоначалникът на община Приморско.

На място в Китен, наш репортер видя, че все още градът е сравнително пълен с туристи. Кметът Марков потвърди, че е така.

„Може да прозвучи хвалебствено, но имахме добър сезон. Наблюдава се една тенденция, че покупателната способност на туристите понамаля. Това, разбира се е по обясними причини – инфлацията, постоянното говорене за тежка зима. В крайна сметка хората решиха да поспестят пари и за зимните месеци. Това е истината, но смея да твърдя, че сезонът беше добър. За мен като кмет най-важно е, че нямахме инциденти на територията на нашия град. Нямахме тежки престъпления, благодарение на полицията. Това води до добра оценка от нашите туристи. В крайна сметка, това за нас е най-важно – туристите да си тръгват доволни“, коментира той.

Марков добави, че Китен е била първата дестинация, която посрещна украински бежанци.

„Смея да твърдя, че нямахме никакви проблеми, тъй като голяма част от тях бяха жени и деца. Ние сме близки народи и те като нас са дисциплинирани. Нямахме проблем да съчетаем туризъм и настаняването им в бази. Дори държа да подчертая, че част от украинците се включиха като работна ръка в хотелите и ресторантите, без да са били дискриминирани“, поясни той.

Кметът на Китен посочи още, че Китен като курорт се посещава 90% от едни и същи туристи - предимно българи, работническа класа хора.

„Искат спокойствие, семейни хора са и търсят това. Тенденцията да сме младежки курорт се измества в последните години“, завърши Марков.


Анкета

Мнения

Мнения
Евродепутатът Илхан Кючюк:  България  и Македония се познават твърде малко
  26.07.2022 15:22      

Ние трябва да обясним в стратегическа план тезата, че имаме обща история и общо минало и